Japanski cheesecake osvježavajućeg i posebnog okusa koji potječe iz zemlje izlazećeg sunca vrijedi probati ako ste ljubitelj slastica. Donosimo vam recept koji najbolje opisuje kako ovaj delikatni kolač provesti u djelo, čak i ako niste vrsni u pripremi slastica
Sastojci
Smjesa sa sirom:
- 400 g kremastog sira
- 6 žumanjaka
- 80 g šećera
- 50 g maslaca
- 100 ml vrhnja za šlag
- 1/2 žlice limunovog soka
- ribana korica pola ekološkog limuna
- 80 g glatkog brašna
- 20 g gustina
- prstohvat soli
Smjesa s bjelanjcima:
- 6 bjelanjaka
- 80 g šećera
- 1 žličica limunovog soka
Dodatno:
- malo maslaca premazivanje kalupa
- šećer u prahu
Priprema
1. Odvojite žumanjke i bjelanjka. Kremasti sir miješajte nekoliko minuta dok ne omekša. Postepeno dodajte žumanjke u sir i sve dobro izmiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
2. U smjesu sa žumanjcima i sirom dodajte šećer, vrhnje za šlag i maslac koje ste prethodno malo rastopili na blagoj vatri, prstohvat soli, malo limunovog soka, koricu ekološkog limuna i aromu vanilije i sve dobro promiješajte. Dodajte brašno i gustin i ponovno sve dobro promiješajte.
3. Istucite bjelanjake u snijeg uz pomoć miksera. Započnite na nižoj brzini, nakon minute dodajte sok limuna i postepeno šećer, tako što ćete postepeno povećati brzinu na maksimum i miksati 2 minute. Pola smjese dodajte u prethodnu smjesu sa žumanjcima i sirom, sve dobro promiješajte pa dobivenu smjesu umiješajte u preostalu polovicu snijega. Sve zajedno dobro promiješajte.
4. Kalup premažite maslacem i pobrašnite, a višak brašna otresite. Na dno možete staviti i papir za pečenje, no vodite računa da brašno ne smije doći na bočne plohe kalupa, jer će zaustaviti proces dizanja kolača tijekom pečenja.
5. Dobivenu smjesu ulijte u kalup, pa ga obložite aluminijskom folijom da nebi unutra doprla voda koju je potrebno uliti. Naime, potrebno je kalup staviti u veći, a sa strane uliti vruću vodu (razina vode neka iznosi oko 2,5 cm). Na taj način kolač neće izgoriti, a bit će kremast i prozračan.
6. Cheesecake stavite da se peče u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 20 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 150 i nastavite peći još 30 minuta bez otvaranja pećnice. Tada otvorite pećnicu, izvadite kolač iz kalupa sa vodom i vratite ga natrag u pećnicu i tek je onda ugasite. Ostaviti tako još narednih pola sata. Nakon toga, otvorite malo pećnicu i ostavite da se tako hladi narednih 45 minuta.
7. Kolač prije posluživanja posipajte šećerom u prahu i pustite da se hladi barem 3 sata u hladnjaku.