Prestižna lista 50 najboljih restorana na svijetu se vraća u punom sjaju, a jedan grad prvi put je dominirao na prva dva mjesta. Naime dva restorana u danskoj prijestolnici - Noma i Geranium - rangirani su na prvom i drugom mjestu na dodjeli nagrada '50 najboljih restorana na svijetu' održanoj u Antwerpenu u Belgiji
Ako imate priliku jesti bilo gdje na svijetu, vaš izbor bi trebao pasti na restoran Noma u Kopenhagenu. Naime, sada je i službeno: skandinavski restoran nagrađen je titulom 'najboljeg svjetskog restorana'. Ovo nije prvi put da je restoran Noma dobio ovo istaknuto priznanje: titulu je odnio 2010., 2011., 2012. i 2014. godine. Prije samo nekoliko tjedana također je nagrađen s tri Michelinove zvjezdice čime njegovo kulinarsko priznanje doista univerzalno i neosporno.
Noma – najbolji restoran na svijetu - ponovno
'Kada smo 2010. godine stajali na istom ovom mjestu i kada je Noma proglašena brojem jedan, to je bio šok za mene, šok za sve nas, ali i za naš sustav rezervacija…web stranica nam se tada nekoliko puta srušila. Odjednom u se svi pitali što se to događa u Danskoj,' rekao je Rdzepi na jučerašnjoj dodjeli nagrada.
Nakon što su isti restorani dominirali na vodećim ljestvicama više od desetljeća, organizacija '50 najboljih' objavila je 2019. godine da se pobjednici i nositelji prvih mjesta ne mogu natjecati sljedećih godina. Noma se zatvorila 2016. godine, a ponovno otvorila na novoj lokaciji 2018. godine, što joj je omogućilo ponovno natjecanje.
Dosadašnji pobjednici nazivaju se 'Najbolji od najboljih, a Noma će se uskoro pridružiti listi od sedam restorana s tog popisa, uključujući El Bulli u Španjolskoj, The Fat Duck u Velikoj Britaniji i The French Laundry u Sjedinjenim Državama, kao i prvotno otvorenoj 'Nomi' na izvornoj lokaciji.
Koja je Nomina tajna uspjeha?
No, što čini Nomu tako spektakularnim iskustvom? Za početak, tu je fokus na lokalne i isključivo sezonske sastojke, posebice na divlju, svježe ulovljenu ribu i samoniklo bilje. Zahvaljujući chefu Reneu Redzepiju Noma je poznata po svojoj ‘novoj nordijskoj kuhinji’. Redzepi svake godine kreira tri menija, a svaki jelovnik uključuje oko 20 sljedova.
Tijekom jeseni poslužuju unaprijed pripremljeni jelovnik 'divljač i šuma': 'Očekujte puno očuvanog zelenog lisnatog povrća i cvijeća koje smo skupili tijekom ljeta, zajedno s gljivama, bobičastim voćem i svime što šuma nudi,' navode na svojoj web stranici, a trenutno se poslužuje po cijeni od 2800 danskih kruna (436 dolara) po osobi. U siječnju se jelovnik fokusira na plodove mora i morske alge iz okolnih arktičkih voda, a ljeto obilježava sezona povrća.
'Noma je vjerojatno najutjecajniji restoran svoje generacije, postavljajući nove standarde u smislu istraživanja i nabavke sastojaka, razvoja jela i prezentacije. Noma je postalo jedno od najtraženijih odredišta za jelo od strane potrošača diljem svijeta, a mi sa zadovoljstvom objavljujemo da je ove godine službeno na prvom mjestu,' rekao je William Drew, direktor sadržaja za listu 50 najboljih svjetskih restorana.
Teško je izdvojiti specifična jela koja se poslužuju na bijelim stolnjacima ovog restorana - osnivač René Redzepi i njegov tim uvijek su u potrazi za novim stvarima, što znači da će vrlo mali broj gostiju imati priliku okusiti istu hranu. No, na stranica najboljih svjetskih restorana navodi nekoliko istaknutih jela iz prošle sezone: revolucionarna vegetarijanska šavarma od celera, pačje jelo pripremljeno od nogu, mozga i srca te posluženo s kandžama, perjem i kljunom i slatko meso od rakova posluženo na beskvasnom kruhu izrezanom u obliku raka.
Vrtoglavi uspjeh ovog restorana također je pripomogao popularnosti nordijske hrane u cijelom svijetu. Na primjer, 2016. godine Claus Meyer, jedan od utemeljitelja filozofije Nove nordijske kuhinje, otvorio je restoran Great Northern Food Hall na njujorškom Grand Central Stationu. Također su surađivali sa Sveučilištem u Kopenhagenu kako bi skicirali i definirali načela skandinavske prehrane. Nedavno je skandinavski način prehrane, prema pisanju U.S. News-a i Svjetskog izvješća, rangirana kao jedan od najzdravijih načina prehrane. I čini se kako to nije samo prolazni trend: drugi danski restoran, Geranium, našao se na drugom mjestu najboljih restorana na svijetu, a prošli tjedan njihov kuhar Ronni Vexøe Mortensen također je bio drugi na Bocuse d'Or-u. Dakle, ako ste spremni za kulinarsku avanturu i željni ste izvanrednih okusa – Kopenhagen bi se treba naći na listi vaših želja.
Listom najboljih dominiraju europski restorani
Prva lista najboljih restorana rangirana je 2002. godine, a tom listom dominiraju europski, ponekad pokoji američki restoran. Prošle godine lista koju organizira britanski William Reed Media nije objavljena zbog vladajuće pandemije.
Ovogodišnjom listom dominiraj europski restorani, pa više od polovice restorana s liste dolazi s te lokacije. Azija je zauzela osam mjesta, a singapurska Odette s 8. mjestom zauzela ne najvišu poziciju od svih azijskih restorana. Osam restorana iz Sjeverne Amerike posebno se istaknulo, a meksički Pujol proglašen 'najboljim restoranom u Sjevernoj Americi'. Južna Amerika zauzela je šest mjesta, od kojih su dva restorana, Central i Maido, oba u Peruu, dospjeli i na prestižnu listu od prvih 10. Afrika se također našla na list s restoranom Wolfgat na 50. mjestu. Španjolska se na listi našla s čak šest restorana, najviše od bilo koje druge zemlje. Više od polovice rangiranih nalazi se u Baskiji, autonomnoj regiji i poznatom kulinarskom centru u blizini francuske granice.
Kako se lista kreira
Prema web stranici '50 najboljih' glasovanje ovako funkcionira: Organizacija odabire 1040 ljudi iz industrije, to su redom osobe koje pišu o hrani, ritičari, kuhari i voditelji restorana iz 26 zemljopisnih regija širom svijeta te se oni nazivaju 'akademijom'. Najmanje 25 posto članova akademije u svakoj regiji mijenja se svake godine.
Svaki član bira 10 restorana. Nema postavljenih zahtjeva, a restorani se biraju prema nahođenju članova. 'Za jednu osobu hrana može biti sve; za drugu, vinska karta ili atmosfera mogu odigrati važniju ulogu. Ne postoje postavljeni kriteriji - ne vjerujemo da postoji, niti bi trebao postojati određeni tip restorana koji će se nalazi na listi 50 najboljih,' objašnjava William Drew, vodielj sadržaja '50 najboljih'.
Druge nagrade
Unatoč svom imenu, organizacija '50 najboljih' prošlog je mjeseca objavila popis restorana koji su rangirani od 51. do 100. mjesta. Organizacija je objavila svoj prvi prošireni popis u lipnju, a bila je to lista 50 najboljih azijskih barova, i to sve u cilju kako bi se prepoznali objekti koji to zaslužuju, naveo je Mark Sansom, urednik sadržaja popisa. Akademija je ovog tjedna objavila i pojedinačne nagrade.
Peruanska kuharica Pia Leon osvojila je nagradu za najbolju kuharicu na svijetu za svoj rad u restoranu Lima Central, rangiranom na 4. mjestu, kao i za svoj prvi samostalni pothvat, restoran Kjolle inspiriran prirodom, smještenom također u Limi.
Talijanski Lido 84 - koji je debitirao na 15. mjestu - dobio je nagradu 'Highest New Entry', koja se dodjeljuje restoranu koji ima najviši rang od svih novih restorana na listi.
Organizacija '50 najboljih' objavljuje nekoliko top 50 lista čiji je cilj isticanje izvrsnosti u prehrambenoj industriji, uključujući najbolje svjetske barove i regionalne liste poput 50 najboljih restorana u Aziji i 50 najboljih restorana u Latinskoj Americi.
Lista 50 najboljih restorana na svijetu:
- Noma (Kopenhagen, Danska)
- Geranium (Kopenhagen, Danska)
- Asador Etxebarri (Atxondo, Španjolska)
- Central (Lima, Peru)
- Disfrutar (Barcelona, Španjolska)
- Frantzen (Stockholm, Švedska)
- Maido (Lima, Peru)
- Odette (Singapore)
- Pujol (Ciudad de Mexico, Meksiko)
- The Chairman (Hong Kong, Kina)
- Den (Tokio, Japan)
- Steirereck (Beč, Austrija)
- Don Julio (Buenos Aires, Argentina)
- Mugaritz (San Sebastian, Španjolska)
- Lido 84 (Gardone Riviera, Italija)
- Elkano (Getaria, Španjolska)
- A Casa do Porco (Sao Paulo, Brazil)
- Piazza Duomo (Alba, Italija)
- Narisawa (Tokio, Japan)
- Diverxo (Madrid, Španjolska)
- Hisa Franko (Kobarid, Slovenija)
- Cosme (New York, SAD)
- Arpege (Pariz, Francuska)
- Septime (Pariz, Francuska)
- White Rabbit (Moskva, Rusija)
- Le Calandre (Rubano, Italija)
- Quintonil (Ciudad de Mexico, Meksiko)
- Benu (San Francisco, SAD)
- Reale (Castel di Sangro, Italija)
- Twins Garden (Moskva, Rusija)
- Restaurant Tim Raue (Berlin, Njemačka)
- The Clove Club (London, UK)
- Lyle’s (London, UK)
- Burnt Ends (Singapur)
- ltraviolet by Paul Pairet (Šangaj, Kina)
- Hof Van Cleve (Kruishoutem, Belgija)
- SingleThread (Healdsburg, Kalifornija, SAD)
- Borago (Santiago, Čile)
- Florilege (Tokio, Japan)
- Suhring (Bangkok, Tajiland)
- lleno Paris au Pavillion Ledoyen (Pariz, Francuska)
- Belcanto (Lisabon, Portugal)
- Atomix (New York, SAD)
- Le Bernardin (New York , SAD)
- Nobelhart & Schmutzig (Berlin, Njemačka)
- Leo (Bogotá, Kolumbija)
- Maaemo (Oslo, Norveška)
- Atelier Crenn (San Francisco, SAD)
- Azurmendi (Larrabetzu, Španjolska)
- Wolfgat (Paternoster, Južna Afrika)