Ljetna prehrana trebala bi biti lagana, no bogata proteinima koji će tijelo pripremiti na dnevne napore i vrućine. Samu pripremu jela dobro je odraditi prije najtoplijeg dijela dana, a važno je držati se pravila: što više boja na tanjuru za zdraviji i ukusniji obrok. Ako vam nedostaje ideja za ukusne, ali i vrlo zdrave ljetne obroke, ovi prijedlozi svakako će vam dobro doći
Ljeto donosi mnogima omiljene gastro delicije, a kuhinje gurmana preplavljuju okusi mora i svježih namirnica kojih u ovo vrijeme godine ima u izobilju. Šteta je ne iskoristiti i ne uživati u tom obilju, a glavne odlike ljetne kuhinje su uvijek svježe, domaće i sezonske namirnice. Riba i morski plodovi uvijek su dobrodošli na tanjuru, kao i svježe povrće, a ne treba zanemariti ni ukusne ljetne deserte.
Bogatu ponudu svježih i ukusnih namirnica iskoristite za prave ljetne delicije, a restoran Bota Šare otkrio je recepte za dobar ljetni ručak koji možete pripremiti i kod kuće. Ručak započnite s carpacciom od gofa i pršuta, hrskava sabljarka u panko mrvicama sa šparogama i mladim lukom izvrsno je glavno jelo, a sa svježim tartom od limuna s voćem za desert sigurno nećete pogriješiti.
Carpaccio od gofa i pršuta
- Sastojci za 4 porcije:
- filet gofa 400 g
- 2 fete pršut
- sol
- papar
- sok jednog limuna
- maslinovo ulje
- 50 g rikule
Priprema:
Nasjeckati filet gofa na kockice, začiniti sa soli, paprom, maslinovim uljem i sokom jednog limuna.
Servirati na podlogu od rikule te na kraju dodati pršut narezan na tanke kockice.
Sabljarka u panko mrvicama sa šparogama i mladim lukom
Sastojci za 4 osobe:
- 800 g sabljarke
- 200 g panko mrvica
- 300 g brašna za tempuru
- 100 g oštrog brašna
- 400 g šparoga
- 4 kom mladog luka
- Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
- Ulje za prženje
Priprema:
U brašno za tempuru dodati malo soli i vode dok se ne dobije smjesa malo gušća od one za palačinke. Smjesu dobro ohladiti.
Filet sabljarke posoliti, uvaljati u oštro brašno sa svih strana, zatim u ohlađenu tempuru, i na kraju u panko mrvice. Pržiti u dubokom ulju dok ne poprimi zlatno žutu boju. Ostaviti kratko na kuhinjskom ubrusu da se ocijedi višak masnoće.
Očistiti krumpir i šparoge te ih skuhati odvojeno. U jednu posudu vilicom lagano zgnječiti krumpir, začiniti solju, paprom i maslinovim uljem. Dodati na sitno izrezan mladi luk i skuhane šparoge i sve lagano promiješati. Poslužiti uz prethodno isprženu sabljarku.
Tart od limuna s voćem
Sastojci za 8 do 10 porcija:
Tijesto:
- 145 g neslanog maslaca (sobna temperatura)
- 81 g prosijanog šećera u prahu
- 1 tvrdo kuhani žumanjak
- 1 žumanjak
- 2,5 ml ekstrakta vanilije
- 225 g prosijanog brašna
- 2 g soli
Krema:
- 3 cijela jaja
- 3 žumanjka
- 150 g šećera
- korica jednog limuna
- 160 ml soka od limuna
- 140 g neslanog maslaca izrezanog na kockice
- 25 ml punomasnog kiselog vrhnja
Priprema:
Istući maslac i šećer u prahu dok se ne dobije glatka smjesa.
Pasirati tvrdo kuhani žumanjak kroz cjedilo i umiješati sirovi žumanjak i vaniliju, a zatim dodati u smjesu maslaca i šećera i miješati dok se ne sjedini.
Smjesi dodati brašno i sol i dobro izmiješati. Oblikovati tijesto u disk (biti će jako mekano), zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 2 sata dok se ne stisne.
Na lagano pobrašnjenoj podlozi nježno mijesiti tijesto dok malo ne omekša. Izvaljati krug promjera oko 30 cm, debljine oko 1/2 cm. Oprezno položiti i utisnuti u razvaljenog tijesto u kalupu s pomičnim dnom. Višak tijesta odrezati i vratiti kalup u hladnjak još 30 min.
Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva, ubaciti ohlađeni kalup s tijestom na lim za pečenje i dno tijesta probosti vilicom. Peći oko 20 min dok rubovi ne počnu dobivat smeđu boju. Izvadit iz pećnice i ohladit na sobnoj temperaturi.
Za nadjev, u metalnoj zdjeli umutit jaja, žumanjke, šećer, koricu limuna i limunov sok. Zdjelu staviti iznad lonca s lagano kipućom vodom. Nakon minute dodati maslac i nastaviti miješati dok se krema ne zgusne, oko 5 min. Maknut kremu s vatre, procijediti i umiješati kiselo vrhnje. Uliti toplu kremu u ohlađeno tijesto i ostaviti da se ohladi i stisne, oko 2 sata.