Svježe jagode i krem sir osnova su ovog brzog i jednostavnog recepta za ukusnu tortu, idealnu uz kavu ili čaj, ili čak kao slatki doručak. Smutite je u nekoliko minuta, ispecite i jednostavno uživajte
Priprema ove torte vrlo je jednostavna: sloj tijesta, sloj nadjeva od krem sira, još jedan sloj tijesta i narezane jagode na vrhu. Stavite ga u pećnicu i dobit ćete vrlo sočan, mekan i ukusan kolač od jagoda sa sirom koji odlično ide uz popodnevu kavu ili pak jutarnji čaj. No, najbolje od svega je što je ovaj recept sjajna osnova za kolač s bilo kojim drugim voćem. Jagode slobodno zamijenite bilo kojim drugim bobičastim voćem, jabukama ili marelicama i breskvama kojima sezona samo što nije započela.
Potrebni sastojci:
- 220 g brašna
- 7 g praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- 200 g i 50 g šećera, odvojeno
- 120 g maslaca
- 2 veća jaja, podijeljena
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 180 ml mlaćenice
- 85 g krem sira, omekšanog
- 125 g jagoda, narezanih
- šećer u prahu, po želji
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Okrugli kalup za tortu promjera 8 cm premažite uljem, maslacem ili sprejom za kuhanje, obložite papirom za pečenje, a nakon toga lagano premažite i papir za pečenje.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Smjesu ostavite sa strane.
U zdjeli za miksanje miješajte 200 g šećera i maslac sve dok ne dobijete svjetlu i pahuljastu smjesu, otprilike 2 minute. Dodajte 1 jaje i ekstrakt vanilije i tucite sve dok se smjesa ne sjedini. Nakon toga u smjesu naizmjenično dodajte brašno i mlaćenicu, u tri dodavanja, počevši i završavajući smjesom brašna. Ostavite tijesto sa strane.
U maloj posudi istucite krem sir s preostalih 50 g šećer i jednim jajetom. U pripremljeni kalup za torte ulijte polovicu tijesta, na to stavite smjesu s krem sirom, nanoseći ga ravnomjerno po cijeloj površini, a zatim prelijte preostalom polovicom tijesta.
Kolač pecite 20 minuta dok se malo ne napuhne, a zatim ga izvadite iz pećnice i na njega utisnite narezane jagode. Tortu vratite u pećnicu na dodatnih 25 do 30 minuta dok se i vrh ne zapeče. Izvadite tortu iz pećnice i ostavite je da se u ohladi 10 minuta,
Nakon toga tortu izvadite iz kalupa, po želji pospite šećerom u prahu i poslužite.