krem sir i voće

Idealan uz kavu, čaj ili slatki doručak: Sočni kolač od jagoda koji ćete obožavati u svako doba dana

25.05.2021 u 11:07

Bionic
Reading

Svježe jagode i krem sir osnova su ovog brzog i jednostavnog recepta za ukusnu tortu, idealnu uz kavu ili čaj, ili čak kao slatki doručak. Smutite je u nekoliko minuta, ispecite i jednostavno uživajte

Priprema ove torte vrlo je jednostavna: sloj tijesta, sloj nadjeva od krem sira, još jedan sloj tijesta i narezane jagode na vrhu. Stavite ga u pećnicu i dobit ćete vrlo sočan, mekan i ukusan kolač od jagoda sa sirom koji odlično ide uz popodnevu kavu ili pak jutarnji čaj. No, najbolje od svega je što je ovaj recept sjajna osnova za kolač s bilo kojim drugim voćem. Jagode slobodno zamijenite bilo kojim drugim bobičastim voćem, jabukama ili marelicama i breskvama kojima sezona samo što nije započela.

Potrebni sastojci:

  • 220 g brašna
  • 7 g praška za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  • ¼ žličice soli
  • 200 g i 50 g šećera, odvojeno
  • 120 g maslaca
  • 2 veća jaja, podijeljena
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 180 ml mlaćenice
  • 85 g krem sira, omekšanog
  • 125 g jagoda, narezanih
  • šećer u prahu, po želji

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Okrugli kalup za tortu promjera 8 cm premažite uljem, maslacem ili sprejom za kuhanje, obložite papirom za pečenje, a nakon toga lagano premažite i papir za pečenje.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Smjesu ostavite sa strane.

U zdjeli za miksanje miješajte 200 g šećera i maslac sve dok ne dobijete svjetlu i pahuljastu smjesu, otprilike 2 minute. Dodajte 1 jaje i ekstrakt vanilije i tucite sve dok se smjesa ne sjedini. Nakon toga u smjesu naizmjenično dodajte brašno i mlaćenicu, u tri dodavanja, počevši i završavajući smjesom brašna. Ostavite tijesto sa strane.

U maloj posudi istucite krem sir s preostalih 50 g šećer i jednim jajetom. U pripremljeni kalup za torte ulijte polovicu tijesta, na to stavite smjesu s krem sirom, nanoseći ga ravnomjerno po cijeloj površini, a zatim prelijte preostalom polovicom tijesta.

Kolač pecite 20 minuta dok se malo ne napuhne, a zatim ga izvadite iz pećnice i na njega utisnite narezane jagode. Tortu vratite u pećnicu na dodatnih 25 do 30 minuta dok se i vrh ne zapeče. Izvadite tortu iz pećnice i ostavite je da se u ohladi 10 minuta,

Nakon toga tortu izvadite iz kalupa, po želji pospite šećerom u prahu i poslužite.