Na stranu hrabriji primjerci koji su ovoga ljeta viđani u plićaku, ali vrijeme hobotnica tek dolazi sa spuštanjem temperature mora. Ako vam se posreći uloviti 'na raka' ili u ribarnici omiljenog jadranskog mekušca, evo odličnog recepta koji će raznježiti mnoge okusne pupoljke
Dok se osmokraki glavonošci vraćaju iz dubina i približavaju obali, na kontinentu dozrijeva kukuruz, pa zašto se ne bi našli na istom tanjuru?
Sastojci za poparu od hobotnice
- 1 kg hobotnice
- 100 ml maslinovog ulja
- 500 grama luka
- 5 češnja češnjaka
- 200 grama sjeckane rajčice
- 100 ml bijelog vina
- 1 žličica limunovog soka
PRILOG
- 300 grama kukuruzne krupice
- 700 ml vode
- 50 ml maslinovog ulja
- sol
Priprema hobotnice
Hoboticu koju ste prethodno skuhali u posoljenoj vodi narežite na krupnije komade.
Na zagrijanom ulju popirjate luk narezan na kockice, dok ne omekša. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i podlijevajte vodom u kojoj se kuhala hobotnica.
Potom dodajte sjeckanu rajčicu, papar, lovorov list i pirjajte oko 10 minuta.
Nakon toga dodajte narezanu hobotnicu, vino i limunov sok i pirjajte dok dio tekućine ne ispari.
Prema potrebi, ovisno o ukusu, jelo dosolite, te dodajte nasjeckani peršin.
Priprema palente
Palentu pripremite tako da u kipuću vodu stavite sol i maslinovo ulje, te postepeno uz stalno miješanje umiješate kukuruznu krupicu. Kad se smjesa zgusne, dodajte ostatak maslinovog ulja.
Kuhar poznatog zagrebačkog restorana 'Bonaca nova', koji nam je podijelio ovaj zanimljiv recept, savjetuje poparu od hobotnice servirati uz čašu vina. Crno ili bijelo, odaberite sami.