Smokve su omiljeno voće na Mediteranu od davnina, a stari Grci i Rimljani smatrali su ovo voće simbolom muškosti, plodnosti i moći. Iako je zovu kraljicom voća, smokva je zapravo cvijet koji raste prema unutra
Sezona smokava bliži se kraju, a to je razlog više da posegnete za zrelim plodovima i iskoriste ih u svježem obliku jer su takve najbolje. Donosimo recept za tart kojim dominiraju upravo svježe, zrele smokve, a ako ste vični pripremi tijesta za tartove i quicheove onda ćete ovaj kolač napraviti kao od šale.
Potrebni sastojci:
Za tijesto:
- 180 g brašna
- 2 velike žlice šećera u prahu
- ¼ čajne žličice soli
- 120 g hladnog maslaca nasjeckanog na komadiće
- žlica hladne vode
- ½ žličice ekstakta od vanilije
Za kremu
- 250 g mascarponea
- 100 vrhnja za šlag
- Malo naribane korica limuna
- ⅓ šalice meda
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 1 kg narezanih smokava
Priprema:
Izmiješajte suhe sastojke, brašno, šećer i sol, dodajte im ohlađeni narezani maslac i vodu te sve zajedno kratko zamijesite i zamotajte u prozirnu plastičnu foliju pa stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.
Pećnicu zagrijte na 200°C . Kalup za tart namastite i pobrašnite .
Pripremljeno tijesto lagano razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi kako biste dobili okruglasti oblik veličine otprilike 30 centimetara te ga pomoću valjka prebacite u kalup, pritišćući dno i krajeve.
Vilicom izbodite tijesto prije pečenja i pecite oko 20-ak minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju.
Izvadite i ostavite da se ohladi prije nego na njega stavite kremu.
Priprema kreme
U zdjeli istucite vrhnje za šlag, dok ne dobije mekane vrhove te mu dodajte masacrpone, me, limunovu koricu vaniliju te istucite dok se svi sastojci dobro ne izmiješaju ,a smjesu ne postane glatka i homogena.
Smjesu nanesite na ohlađenu koricu tarta i jednakomjerno rasporedite i zagladite. Narezane smokve rasporedite po tartu i prelijte s malo meda.
KORISNI SAVJETI