Ukoliko vam nedostaje inspiracije za obroke, fine i ukusne lazanje s patlidžanima i umakom bolonjez sjajna su ideja za brzopotezan ručak ili večeru
Umak od patlidžana i bolonjez savršen su spoj, a ako ste spremni za nešto drukčije, ovaj recept će vas oboriti s nogu.
Poslužite ih sa salatom ili samostalno i dobili ste ukusan obrok prepun nutrijenata.
Sastojci:
18 prethodno skuhanih kora za lazanje
4 srednja patlidžana
80 g svježe naribanog parmezana
2 glavice luka
2 češnja češnjaka
mrkva
stabljika celera
500 g goveđeg mljevenog mesa
10 dl suhog bijelog vina
2 žlice paste od rajčice
litra soka od rajčice
lovorov list
žličica majčine dušice
žličica origana
10 žlica maslinovog ulja
sol, papar
Priprema:
Patlidžane operite i osušite, narežite na kriške, pospite s malo soli, pustite da se ocijede, a zatim narežite luk i češnjak. Narežite stabljiku celera te mrkvu očistite i narežite na kockice.
Sve lagano kuhajte u posudi u koju ste stavili tri žlice ulja u loncu uz stalno miješanje oko 10 minuta. Dodajte mljeveno meso, pecite oko pet minuta, posolite i popaprite te dodajte vino. Pustite da zavri kako bi alkohol ispario i smanjite vatru.
Dodajte sok i pastu od rajčice, lovorov list, majčinu dušicu i origano, dobro promiješajte i pirjajte na laganoj vatri oko sat. Kuhanje je gotovo kad tanki sloj ulja izroni na površinu umaka. U međuvremenu uključite pećnicu. Obrišite patlidžane i nauljite kriške četkicom s obje strane te stavite na rešetku za pećnicu obloženu papirom za pečenje. Pecite šest minuta (ne zaboravite okrenuti na drugu stranu).
Zatim zagrijte pećnicu na 180°C. Nauljite veliku posudu za pečenje. Obložite je listićima za lazanje, pa kriškama patlidžana. Začinite solju i paprom, prelijte s malo umaka i ponavljajte dok ne potrošite sastojke.
Prelijte umakom, pospite parmezanom i pecite oko 35 minuta. Poslužite dok je vruće. I dobar tek!