ISPROBAJTE DELICIJE

Poznati hrvatski kuhari predlažu nekoliko recepata za uskrsni stol

30.03.2018 u 06:46

Bionic
Reading

Dosadili su vam tradicionalni recepti koje već godinama spremate svojoj obitelji za Uskrs i u potrazi ste za nečim novim i malo drugačijim? Onda su prijedlozi naših poznatih kuharskih znalaca Tomislava Špičeka i Ivana Pažanina, koje su podijelili za tportal, baš ono što trebate

Ukoliko se ove godine ohrabrite pa već svima dobro znanu kuhanu šunku, jaja, rotkvice, mladi luk i janjetinu želite zamijeniti nešto zanimljivijim kombinacijama kojima ćete oduševiti svoje ukućane prilikom okupljanja na uskrsnom ručku, onda je ovih nekoliko recepata koje predlažu iskusni chefovi ono što će vas potaknuti.

Popularni kuhar Tomislav Špiček, kojeg javnost bolje poznaje iz RTL-ova kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj', predlaže teleće kotlete u umaku od vrganja s polpetima od heljde i glaziranom mrkvom kao prilogom, juneću pisanicu Wellington ili pak tatarski biftek.

Njegov kolega Ivan Pažanin, slavni Dalmatinac, donosi nekoliko prijedloga za one koji preferiraju riblje specijalitete. Ističe kako blagdanski stol u Velikom tjednu pred Uskrs možete osvježiti filetom grdobine u panceti na gregadi sa šparogama i San Marzano rajčicama ili oradom pečenom u soli s blitvom i krumpirom.

U nastavku donosimo recepte svih predloženih jela.

Recepti chefa Tomislava Špičeka

Teleći kotlet, umak od vrganja, polpete od heljde, glazirana mrkva

Potrebno:

  • teleći kotlet, 4 komada
  • vrganji, 200 g
  • maslac, 125 g
  • 2 jaja
  • heljda, 200 g
  • krušne mrvice po potrebi
  • crveni luk, 100 g
  • lovorov list
  • heljdino brašno, 40 g
  • peršin, list, 10 g
  • dva češnja češnjaka
  • žuta mrkva, 200 g
  • svinjska mast
  • papar
  • sol
  • bijelo vino, 100 ml
  • čili
  • San Marzano rajčica, 150 ml

Postupak:

Heljdinu kašu dobro operemo i kuhamo u slanoj vodi s lovorovim listom dok ne nabubri. Dobro ocijedimo. Na malo masti prepržimo sitno sjeckani luk. Pomiješamo luk, heljdu, jaje, heljdino brašno, peršin i krušne mrvice po potrebi.

Mokrim rukama izradimo polpete. Pržimo ih na pročišćenom maslacu.

Na malo ulja prepržimo vrganje do smeđe boje i maknemo sa strane.

Na malo ulja oštro prepržimo listiće češnjaka do svijetlosmeđe boje, podlijemo vinom i dodamo rajčicu, majčinu dušicu i čili. Kuhamo oko 10 minuta. Dodamo oko 1 dl vode i štapnim mikserom usitnimo sve u kremu. Dodamo pečene vrganje i kuhamo još tri minute.

Okus 'dotjeramo' s malo soli i malo šećera. Kotlete pečemo na tavi s obje strane (roza), začinimo paprom i solju. Mrkvu ogulimo i narežemo na 'julienne' (jako tanke trakice) i prokuhamo u slano-slatkoj vodi, ocijedimo i glaziramo na malo maslaca. Poslužimo sve komponente.

Juneća pisanica Wellington i svježe mahune s prezlama i češnjakom

Potrebno:

  • biftek, 0,800 kg
  • lisnato tijesto, 0,500 kg
  • sušena rezana dimljena šunka, 0,100 kg
  • šampinjoni, 0,200 kg
  • dijon senf, 3 jušne žlice
  • mahune, svježe, 0,500 kg
  • prezle, 0,100 kg
  • maslac, 0,100 kg
  • češnjak, 3 češnja
  • 2 jaja
  • mileram, 1 dl

Postupak:

Biftek očistimo od žilica, posolimo i popaprimo. U tavi na vrućem ulju 'opečemo', izvadimo na tanjur, premažemo senfom te pustimo da se ocijedi.

Sirove šampinjone usitnimo u multipraktiku te ih dobro zapržimo na ulju na kojem smo pekli biftek kako bi isparila sva voda. Začinimo.

Lisnato tijesto razvaljamo u kvadrat i očistimo od brašna. Na lisnato tijesto posložimo suhu dimljenu šunku, premažemo šampinjonima, stavimo posušeni biftek, rubove premažemo razmućenim jajetom, zamotamo u roladu koju izvana ukrasimo te pečemo u pećnici.

Kada je biftek gotov, režemo ne previše vruće. Mahune kuhamo u slanoj vodi, maslac otopimo, zapržimo prezle i češnjak, dodamo žlicu milerama te stavimo mahune i propirjamo. Serviramo kao prilog uz glavno jelo.

Tatarski biftek

Potrebno:

  • svježi biftek, 0,400 kg
  • 2 jaja
  • senf, 2 jušne žlice
  • suncokretovo ulje
  • limun
  • crveni luk, glavica
  • svježi peršin, vezica
  • kečap, 1 dcl
  • konjak, 1/2 dcl
  • kapari, pola jušne žlice
  • kiseli krastavci, 2 komada
  • umak Worchester, 3 žlice
  • tabasco, jušna žlica
  • sol, papar, crvena paprika
  • slani inćuni, 10 fileta

Postupak:

Od žumanjaka, senfa te ulja napraviti srednje gustu majonezu. Crveni luk, kapare, kisele krastavce, slane inćune i peršin jako sitno kosati nožem.

Svježi biftek nožem nastrugati te maknuti sve žilice. U majonezu dodati kosane sastojke, kečap, Worchester, tabasco, sol, papar, crvenu papriku te limun. Sve dobro promiješati te dodati kosani biftek.

Paziti da ne bude previše kiseo, previše začinjen te da bilo koja namirnica ne strši. Na kraju bifteku dodati konjak.

Servirati uz rolice maslaca te topli pečeni tost.

Recepti chefa Ivana Pažanina

Filet grdobine u panceti na gregadi sa šparogama i San Marzano rajčicama

Potrebno:

  • grdobina, 1 kg
  • šparoge, 150 g
  • bijelo vino, 200 ml
  • krumpir crveni, 300 g
  • maslac, 125 g
  • peršin list, 30 g
  • lovorov list, komad
  • luk crveni, 100 g
  • maslinovo ulje
  • narezana panceta, 100 g
  • San Marzano rajčice, 400 g
  • češnjak, sol, papar

Postupak:

Grdobinu očistimo. Od glave i kostiju i crvenog luka kuhamo temeljac. Filete narežemo na medaljone koje križno umotamo u pancetu.

Krumpir ogulimo i narežemo na ploške te kuhamo u temeljcu u koji smo dodali i lovor. Kad je krumpir skoro kuhan, dodamo vino, maslac, nekoliko procijeđenih San Marzano rajčica, sjeckani peršin i češnjak te kuhamo još nekoliko minuta da se okusi sjedine.

U tavi na srednjoj vatri i malo ulja prepržimo medaljone s obje strane. Držimo na toplom.

U istoj tavi na kraju prepržimo i očišćene šparoge da karameliziraju, pa posolimo.

Poslužimo gregadu, na koju smo položili šparoge, a na njih medaljone ribe.

Pečena orada u soli s blitvom i krumpirom

Potrebno:

  • orada, 1 kg
  • gruba morska sol, 2 kg
  • 2 jaja
  • blitva, 600 g
  • krumpir, 700 g
  • maslinovo ulje
  • dva češnja češnjaka

Postupak:

Oradu dobro očistimo. Dva tučena bjelanjka pomiješamo s krupnom soli, na dno tepsije rasporedimo dio soli, na nju položimo oradu koju zasipamo ostatkom soli te pečemo u pećnici na 210 stupnjeva 35 minuta.

Od krumpira, blitve, češnjaka i maslinovog ulja napravimo blitvu s krumpirom.

Serviramo uz oradu u soli.