Dobro je poznato to da je doručak najvažniji dnevni obrok, no većina ga nas zbog užurbanog načina života preskače ili poseže za nezdravim zamjenama poput npr. krafni, slatkih peciva, mini pizza ili kave na prazni želudac
Doručak se u drevnoj Grčkoj smatrao najvažnijim obrokom koji je pomagao da se izdrži naporan radni dan, u Engleskoj se bogat doručak jede još od 17. stoljeća, dok je u Belgiji i Francuskoj poznata tradicija jutarnjih croissanta i drugih peciva.
Kultura doručka, raširena u cijeloj Europi, polako osvaja i Zagreb. Iako nutricionisti doručak smatraju najvažnijim obrokom u danu, gotovo tek odnedavno ga možemo naći na menijima zagrebačkih restorana.
Palačinke su omiljena delicija koja se u različitim varijacijama jede od drevnih vremena. Američke palačinke s čokoladnim namazom, kokosom i šlagom te posute šećerom u prahu i listićima badema osvajaju već na prvi pogled. Jaja su također izvrstan izbor za doručak, a kuhar Danijel Benić iz zagrebačkog Aperitivo bara predlaže tradicionalan omlet s različitim dodacima ili čarobno pohano jaje koje se poslužuje uz tostirani kruh i čips od parmezana. Proteinski doručak, koji se sastoji od zobenih pahuljica, različitog voća, jogurta, meda i kakaa, bogat je izvor energije za naporan radni dan, a hrskave bruschette sa svježim sirom, crnim maslinama i sušenim rajčicama idealan su lagani doručak.
Evo nekoliko njegovih izvrsnih prijedloga za kraljevski doručak koji će vas oduševiti:
Američke palačinke:
(za četiri osobe)
Sastojci:
- 200 g brašna za dizana tijesta
- 2 jaja
- 250 ml mlijeka
- 60 g maslaca
- 12 g praška za pecivo
- 30 g šećera
- 4 g soli
- 20 g ječmenog slada
Način pripreme:
U zdjelu stavimo sve suhe sastojke dok u drugoj ručno pomiješamo mlijeko, jaja, rastopljeni maslac i med. U to lagano dodajemo suhe sastojke miješajući pjenjačom dok se svi ne sjedine. Palačinke peći na laganoj vatri s obje strane, a poslužiti s čokoladnim namazom, kokosom i šlagom te posuti šećerom u prahu i listićima badema.
Pohana jaja
Sastojci (za 1 osobu):
- 2 jaja
- 50 g kiselog vrhnja
- 2 ml maslinovog ulja
- svježi kopar
- salata
- tost kruh
- parmezan
- sol
Za paniranje:
1 jaje, brašno, kukuruzna krupica
Način pripreme:
U lonac s hladnom posoljenom vodom stavimo jaja te pustimo da zakuha na vatri. Nakon što je voda zakuhala sklonimo s vatre i držimo jaja u vreloj vodi još pet minuta, nakon čega ih šokiramo/hladimo. Oguljena jaja paniramo u brašno, jaja i kukuruznu krupicu, a postupak ponavljamo dva puta te ih minutu pržimo u vrućem dubokom ulju. Poslužujemo ih na svježoj kremi koju smo dobili miješajući kiselo vrhnje, maslinovo ulje, svježi kopar i sol uz salatu, tostirani kruh i čips od parmezana, nastao tako što smo naribani sir pekli u tankom sloju u pećnici na 120 stupnjeva sat vremena.
Proteinski doručak
Sastojci:
- 30 g zobenih pahuljica
- 5 g goji bobica
- 5 g meda
- 20 g jogurta
- 20 g suhih marelica
- 40 g jabuka
- cimet (po želji)
- 20 g müsli
- 20 g čokolade
Način pripreme:
U čašu slojevito stavljamo redom: müsle, čvrsti cijeđeni jogurt, zobene pahuljice koje smo prokuhali s goji bobicama i medom, kremu od jabuke koju smo dobili tako što smo je ogulili, očistili od koštica te narezali na ploškice i lagano dinstali s cimetom dok ne omekša, pa smiksali, a na vrh idu narezane suhe marelice i komadići čokolade.