Maštali ste o slasnom sendviču s mozzarelom, rikulom i cherry rajčicama, ali razočarali ste se kad ste vidjeli u kakvom je stanju vaš kruh jer ga niste dobro skladištili, a ne da vam se ponovno ići u trgovinu u potragu? Ukoliko primijenite ovaj trik više nikad nećete imati ovakav problem
Znate li da je jedan od najboljih načina za održavanje svježine kruha - zamrzavanje?
Sušenje i kvarenje kruha nije moguće spriječiti, ali se to vrijeme može odgoditi. Naime, svježina kruha može se održati zamrzavanjem i čuvanjem u zamrzivaču.
Prije svega bitno je da kruh koji namjeravate zamrznuti bude svjež. Najbolje je da bude kupljen taj isti dan ili eventualno dan ranije. Idealna temperatura za držanje kruha u zamrzivaču trebala bi biti barem 18-ak stupnjeva ispod ništice. Sve iznad te temperature je pretoplo te može doći do bržeg kvarenja namirnice.
Kako bi se ravnomjerno zamrznuo (a i praktičnije je pri odmrzavanju) kruh izrežite na šnite. Postavite kruh na papir za pečenje i stavljajte sloj na sloj kako se ne bi zalijepili.
Zatim ga prebacite u vrećice za zamrzavanje i kad se zaželite gore spomenutog sendviča, samo izvadite zamrznute šnite i ostavite ih da se odmrznu na sobnoj temperaturi ili ih stavite izravno u pećnicu.
Pohranjeni kruh u vreći za zamrzavanje ostaje svjež i ukusan barem šest mjeseci, ako ne i duže.
Tekstura kruha bit će čak bolja nego svježeg kruha i daleko bolja od kruha starog dva dana.