Ima li što ukusnije od mamine pečene piletine s krumpirima? Od same pomisli na to cure nam sline, a posebno ako je piletina marinirana na pravi način. Pronašli smo recept za pečenu piletinu koji ćete poželjeti ponoviti i opet i opet i opet...
Tajna savršeno pečene piletine je u sočnom mesu i hrskavoj korici, a najbolji način da to postignete je da piletinu prije pečenja okupate u soku koji će joj dati poseban okus. Postoje brojne verzije za marinade, od mediteranskih sa začinskim biljem i maslinovim uljem do azijskih slatko-kiselih kombinacija, a nama se posebno svidjela marinada koja predstavlja kombinaciju ove dvije kuhinje.
Potrebni sastojci
Za piletinu:
- veliko pile u komadu
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- maslinovo ulje
Za umak:
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice senfa
- 2 žlice balzamičnog octa
- 2 žličice smeđeg šećera
- 4 češnja češnjaka
- prstohvat mljevene ljute papričice
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih i začinite pile solju, paprom i maslinovim uljem u plehu za pečenje.
2. Napravite umak od navedenih sastojaka i njime premažite pile.
3. Piletinu pecite otprilike 50 minuta, povremeno ju provjeravajući, sve dok ne dobije hrskavu koricu.
4. Nakon što ju izvadite iz pećnice prekrijte je aluminijskom folijom i pustite da odmori 10-ak minuta.
5. Servirajte s pečenim krumpirima i povrćem koje možete peći s piletinom ili zasebno.