Tjestenina carbonara vjerojatno je jedno od najpoznatijih jela s tjesteninom, a nije ga teško pripremiti
Carbonara je klasični umak za tjesteninu spravljen od vrhnja, slanine i parmezana i apsolutno je ukusan, a idealan je za one situacije kad ne znamo što bismo kuhali.
'Goli kuhar', poznati britanski chef Jamie Oliver veliki je ljubitelj talijanske kuhinje i jela s tjesteninom pa je otkrio svoj omiljeni recept koji uključuje i tikvice koje daju ovom ukusnom i hranjivom jelu posebnu aromu.
Što se tiče vrste tjestenine, carbonaru možete poslužiti uz špagete ili linguine, a Jamie Oliver je za ovaj recept koristio tjesteninu penne.
Sastojci:
- 6 srednje velikih tikvica
- 500 g tjestenine po izboru (penne, špageti, linguini...)
- 4 velika jaja
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 1 šaka parmezana
- maslinovo ulje
- izrezana slanina
- 15 g svježeg timijana
Priprema:
Stavite veliku posudu slane vode da prokuha i ubacite tjesteninu kad proključa, a za to vrijeme tikvice narežite na manje komade (npr. četvrtine).
Da biste napravili savršeno kremasti umak carbonara, odvojite jaja i stavite žumanjke u zdjelu (bjelanjke sačuvajte za neki drugi recept).
Zatim, dodajte vrhnje i naribajte polovicu parmezana, te sve izmiješajte vilicom. Lagano začinite morskom soli i crnim paprom, te stavite na stranu.
Zagrijte veliku tavu i dodajte malo maslinovog ulja. Narežite slaninu na krupne komade i pržite dok ne postanu tamnosmeđi i hrskavi. Dodajte komade tikvica i 2 velika prstohvata crnog papra, ne samo da začinite, već i da se okus malo pojača. Dodajte timijan, sve dobro promiješajte, tako da tikvice budu natopljene uljem s okusom slanine, te pržite dok ne počnu poprimati zlatnožutu boju i lagano omekšaju.
Zatim ovaj sljedeći korak zahtijeva veliku brzinu! Kada je tjestenina kuhana, ocijedite je i ostavite malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu. Odmah u tavu ubacite tjesteninu s tikvicama i slaninom, a zatim maknite s vatre i dodajte malo vode koju ste ostavili i pripremljeni kremasti umak. I brzo miješajte dok se jaje ne prožme s ostatkom jela.
Naribajte ostatak parmezana i ako je potrebno dodajte još malo vode od kuhanja kako biste dobili svilenkasti i sjajni umak. Poslužite i jedite odmah dok je toplo jer ovaj umak može postati gust i tvrd ako se predugo ostavi. Dobar tek!
OPASNOST VREBA IZ KUHINJE