BRZO I LAKO

Prefinoj tjestenini s carbonara umakom teško je odoljeti, a Jamie Oliver ima svoj tajni sastojak

05.11.2021 u 13:53

Bionic
Reading

Tjestenina carbonara vjerojatno je jedno od najpoznatijih jela s tjesteninom, a nije ga teško pripremiti

Carbonara je klasični umak za tjesteninu spravljen od vrhnja, slanine i parmezana i apsolutno je ukusan, a idealan je za one situacije kad ne znamo što bismo kuhali.

'Goli kuhar', poznati britanski chef Jamie Oliver veliki je ljubitelj talijanske kuhinje i jela s tjesteninom pa je otkrio svoj omiljeni recept koji uključuje i tikvice koje daju ovom ukusnom i hranjivom jelu posebnu aromu.

Što se tiče vrste tjestenine, carbonaru možete poslužiti uz špagete ili linguine, a Jamie Oliver je za ovaj recept koristio tjesteninu penne.

Sastojci:

  • 6 srednje velikih tikvica
  • 500 g tjestenine po izboru (penne, špageti, linguini...)
  • 4 velika jaja
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 šaka parmezana
  • maslinovo ulje
  • izrezana slanina
  • 15 g svježeg timijana

Priprema:

Stavite veliku posudu slane vode da prokuha i ubacite tjesteninu kad proključa, a za to vrijeme tikvice narežite na manje komade (npr. četvrtine).

Da biste napravili savršeno kremasti umak carbonara, odvojite jaja i stavite žumanjke u zdjelu (bjelanjke sačuvajte za neki drugi recept).

Zatim, dodajte vrhnje i naribajte polovicu parmezana, te sve izmiješajte vilicom. Lagano začinite morskom soli i crnim paprom, te stavite na stranu.

Zagrijte veliku tavu i dodajte malo maslinovog ulja. Narežite slaninu na krupne komade i pržite dok ne postanu tamnosmeđi i hrskavi. Dodajte komade tikvica i 2 velika prstohvata crnog papra, ne samo da začinite, već i da se okus malo pojača. Dodajte timijan, sve dobro promiješajte, tako da tikvice budu natopljene uljem s okusom slanine, te pržite dok ne počnu poprimati zlatnožutu boju i lagano omekšaju.

Zatim ovaj sljedeći korak zahtijeva veliku brzinu! Kada je tjestenina kuhana, ocijedite je i ostavite malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu. Odmah u tavu ubacite tjesteninu s tikvicama i slaninom, a zatim maknite s vatre i dodajte malo vode koju ste ostavili i pripremljeni kremasti umak. I brzo miješajte dok se jaje ne prožme s ostatkom jela.

Naribajte ostatak parmezana i ako je potrebno dodajte još malo vode od kuhanja kako biste dobili svilenkasti i sjajni umak. Poslužite i jedite odmah dok je toplo jer ovaj umak može postati gust i tvrd ako se predugo ostavi. Dobar tek!

OPASNOST VREBA IZ KUHINJE

Opreza nikad dosta: Ovo su najčešće greške koje činimo prilikom pripreme hrane

Pogledaj galeriju