Nigella Lawson, poznata britanska gastro zvijezda, voli eksperimentirati neobičnim okusima pa je otkrila recept za prefini kolač sa sjemenkama kumina
Britanska chefica Nigella Lawson odvažila se i iskoristila ovaj popularni začin za kolač koji pouzdano brzo nestaje s pladnja.
'Palo mi je na pamet da bi moglo biti vrlo zanimljivo upotrijebiti kumin u tradicionalnom kolaču sa sjemenkama. Prženi kumin daje suptilnu pikantnost, ali ne narušava smirenost klasičnog kolača', kaže Nigella.
Ako se i vi ne bojite kombinirati okuse, onda će vam se svidjeti Nigellina ideja.
Sastojci:
- 4 žličice sjemenki kumina
- 300 grama glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 250 grama maslaca (mekog)
- 200 grama šećera (plus 1 čajna žličica)
- naranča (sitno naribana korica)
- 3 velika jaja (na sobnoj temperaturi)
- 3 x 15 ml žlice punomasnog mlijeka (na sobnoj temperaturi)
Priprema:
Sjemenke kumina tostirajte na suhoj i vrućoj tavi, ali pazite da ne izgore. Prebacite na tanjur da se ohlade. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa i to ostavite sa strane.
Zagrijte pećnicu na 170°C i stavite papir za pečenje na podlogu kalupa. Umutite maslac, 200 g šećera i koricu naranče dok ne postane pjenasta. Zatim dodajte dvije žličice vode i oko trećine smjese brašna te miješajte manjom brzinom. Nakon što se smjesa ujednači dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miješati. Dobro izmiješajte brašno koje se prilijepilo za stranice zdjele, a zatim mlijeko i ohlađene pržene sjemenke kumina. Na kraju sve dobro promiješajte drvenom žlicom, pazeći da ne ostanu grudice brašna, i lagano uspite tijesto u kalup. Pažljivo zagladite gornji dio, pospite žličicom šećera i pecite u pećnici 50-60 minuta dok kolač ne dobije prekrasnu zlatnu boju i ne popuca po vrhu. Stavite na rešetku i pustite da se kolač potpuno ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa. Poslužite i dobar tek.