Od jutra do večeri pojest ćete nekoliko većih i manjih obroka, a na vama je odluka hoće li oni biti zdravi, kvalitetni i ispuniti vas energijom za cijeli dan.
Ovo su jednostavni prijedlozi za obroke kojima ćete začas popuniti radni tjedan. Trebat će vam malo planiranja, no višestruko se isplati!
Započinjete li jutro kavom nakon koje vam prođe nekoliko sati do prvog obroka, sjetite se da je doručak još uvijek najvažniji obrok u danu. Posvetite sebi koju minutu na samom početku pretrpanog rasporeda. Ako i nemate običaj jesti odmah nakon buđenja, pokušajte s hranjivim frapeom od zobenih pahuljica, polovice banane i malo mlijeka ili jogurta, koje ste pomiješali u blenderu. Kriška raženoga kruha i čaj dok upijate prve zrake sunca možda vam prijeđu u naviku lakše nego što mislite. Za one kojima nije problem ustati rano i koji ogladne do izlaska iz kuće, preporuka je kajgana. Dodajte povrće koje vam je pri ruci, svježi sir ili komadiće slanine, jer zašto ne? Cijeli je dan pred vama!
Većina nas na poslu provodi dobar dio dana, stoga nije nebitno što ondje jedemo. Kako je hrana pripremljena kod kuće često zdravija i jeftinija od raznih raznih dostava i menzi, isplati se stvoriti naviku redovitog nošenja lunch-paketa. Izbor je velik: ostaci od ručka, običnog ili bogatijeg nedjeljnog. Meso kao sastojak sendviča, tortilja i salata, koje ste obogatili s puno povrća i domaćim dresingom, odličan je izbor. Kod kuće možete pripremiti i salate, koje ćete prije konzumacije začiniti pripremljenim dresingom. Dovoljan je jedan dan u tjednu za mariniranje odrezaka koji danima mogu stajati u hladnjaku, a ispeći ćete ih prije odlaska na posao. Skuhajte malo umaka od rajčice, klasik uz omiljenu tjesteninu koju samo treba spakirati.
Prednost nošenja ručka od kuće je što sami pripremate i količine, čime ćete izbjeći obilne ručkove koji mogu loše utjecati na ostatak radnog dana.
Za međuobrok uvijek u blizini imajte orašaste plodove, jabuku ili neko drugo voće. Ispecite energetske kekse od suhog voća, zobenih pahuljica, banana, maslaca od kikirikija, kakaa… Popis je dug, a za jednu vrstu dovoljna su već dva ili tri sastojka.
Večerajte salate koje također možete unaprijed narezati, a začiniti prije konzumacije. Dodajte im prženu piletinu ili tunjevinu. Tjestenina u laganijoj verziji omiljenog umaka, povrće u kombinaciji s jajima ili često zaboravljeni griz na mlijeku samo su neki od prijedloga, ovisno o tome koliko ste gladni u vrijeme večere. Nećete pogriješiti ni s posnim sirom začinjenim vlascem ili mladim lukom, kao ni u kombinaciji s voćem. Izbjegavajte teške namirnice nekoliko sati prije odlaska na spavanje, a pripremite li navečer previše hrane, ostavite dio za sutra i neki novi gablec. Ipak je ljeto pred vratima!
Na www.brzoifino.hr očekuju vas tjedni vodiči za jednostavne zalogaje.