Bez obzira očekujete li goste ili uživate u lijenom popodnevu uz film, ove grickalice uljepšat će vam dan. Probajte orahe ili slanutak pripremljene kao ukusne grickalice
Prženi orasi
2 žlice maslaca
1,5 žlica kadulje, sitno sjeckane
5 šalica oraha
1 bjelanjak
1 žlica javorovog sirupa
1/4 šalice smeđeg šećera
3/4 šalice bijelog šećera
Prstohvat morske soli
U srednje velikoj tavi zagrijte maslac do srednje topline. Dodajte sitno nasjeckanu kadulju i kuhajte nekoliko minuta. U velikoj zdjeli istucite bjelanjak, dodajte orahe, javorov sirup, maslac i šećer. U smjesu ubacite orahe i lagano miješajte dok ne budu ravnomjerno obloženi. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva Celzijevih, piše Food52. Orahe ravnomjerno rasporedite na papir za pečenje, pospite solju i pecite oko 30 minuta.
2 velike limenke slanutka
1 šalica maslinovog ulja
1 žlica limunove korice
1 žlica sušene paprike
1 grančica svježeg timijana
malo grube soli
4 komada narezanog češnjaka
Ocijedite slanutak i postavite na papirnate ručnike da se dobro osuši. Zagrijte ulje na tavi pa ubacite limunovu koricu, timijan i slanutak pa pržite oko pet minuta dok ne dobije zlaćanu boju. Slanutak ocijedite i promiješajte s češnjakom narezanim na listiće i paprikom. Poslužite toplo.
Orasi s češnjakom
2 šalice sirovih prepolovljenih oraha
2 žličice morske soli
½ štapića cimeta
½ žličice muškatnog oraščića
3 cijela češnja češnjaka
2 komada narančine kore
U zdjelu stavite šalicu i pol kipuće vode te umiješajte sve sastojke osim oraha. Zatim ubacite orahe pa ih ostavite šest do osam sati u toj smjesi da upiju okuse. Nakon toga pećnicu zagrijte 150 stupnjeva Celzijusa. Žlicom izvadite orahe iz smjese te ih raširite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite dok ne postanu hrskavi.
Svoje omiljene recepte s fotografijama možete nam poslati na lifestyle@tportal.hr, a mi ćemo najbolje objaviti na tportalu.
228320,227529,227365,227002