BREND POD ISTRAGOM

Prodaju ih po paprenim cijenama, a evo koliko zapravo vrijede Diorove torbice

05.07.2024 u 10:55

Bionic
Reading

Modna kuća Dior u vlasništvu grupacije LVMH postala je predmetom velike istrage vlasti u Italiji

Nedavna istraga Diorovih dobavljača otkrila je da ovaj luksuzni brend plaća iznenađujuće nisku cijenu za proizvodnju torbica koje kasnije prodaju po paprenim cijenama, prenosi TheStreet.

Francuska grupacija LVMH, u čijem se portfelju nalazi modna kuća Dior, našla se pod velikom istragom vlasti u Italiji, a koje su provjeravale radne uvjete u njihovim tvornicama.

Jedna od njih je bila i tvornica koja proizvodi torbe s potpisom Diora. Prema prikupljenim dokumentima, Dior dobavljaču plaća samo 57 dolara za izradu torbica, da bi iste kasnije prodavali po cijenama koje dosežu cifru i do tri tisuće eura.

  • +20
Poznati na Diorovoj reviji u Škotskoj Izvor: Profimedia / Autor: DAVID FISHER / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / ANDREW MILLIGAN / PA IMAGES / PROFIMEDIA

Slična situacija zadesila je i talijanskog kralja elegancije Giorgija Armanija. U njegovim tvornicama otkriveno je da proizvodnju torbe plaćali 99 dolara, da bi ju u trgovini prodavali za 1900 dolara. Prema novom izvješću Wall Street Journala, cijene proizvodnje ne uključuju trošak materijala, dok tvrtke 'zasebno pokrivaju troškove dizajna, distribucije i marketinga proizvoda'.

  • +14
Giorgio Armani Privé Haute Couture SS24 Izvor: Profimedia / Autor: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Velika istraga vlasti započela je nakon optužbi da obje tvrtke iskorištavaju strane radnike kako bi proizveli luksuznu robu po niskim cijenama. Grupacija LVHM prošlog mjeseca također je završila u sudskom postupku zbog poslovanja s tvrtkama u kineskom vlasništvu, čiji su radnici spavali u tvornicama kako bi mogli imati 'radnu snagu na raspolaganju 24 sata dnevno', piše Reuters.