Obzirom da je započela sezona bobica bazge, nismo mogli, a da s vama ne podijelimo recepte za dvije omiljene delicije od ovog ljekovitog ploda koji možemo naći gdje god se okrenemo, u šetnji šumom, na obližnjoj livadi ili u susjedstvu
Poznata po svom mirisnom bijelom cvijetu bazga spada među najpopularnije ljekovite biljke čije su blagodati prepoznali i stari Grci. Nalazimo je uz gotovo sve seoske kuće, čak i u malim kućnim vrtovima, a upravo traje sezona bobica, odnosno ploda bazge koji vrvi antioksidansima.
Bobice sadrže vitamine A, C i E, antocijane, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski te kao diuretik. Zrele ljubičasto-plave bobice najveći su prirodni izvor vitamina B, posebno vitamina B1 te sadrže više željeza čak i od cikle i aronije.
Sok od bobica bazge
Sastojci:
- 1 kg očišćenih bobica bazge
- 1 l vode
- 1 kg šećera
- 1 neprskani limun (sok + korica)
- 1 vanilin šećer
Priprema:
1. Svježe i potpuno zrele bobice s kojih ste maknuli sve peteljke prelijte vodom i stavite kuhati cca. 20 minuta.
2. Maknite ih s vatre dodajte šećer, cijeđeni sok i naribanu koricu limuna te vanilin šećer i poklopite. Pustite da odstoji sa strane 30 minuta.
3. Sok procijedite (propasirajte kroz sito).
4. Vratite sok na vatru i zagrijte ga do vrenja, dobro izmiješajte i još toplo sipajte u čiste staklene boce.
5. Čuvajte sirup na tamnom i hladnom mjestu (ili u hladnjaku).
Pijte ga razrijeđenog s vodom po ukusu ili ga koristite kao preljev za sladoled i slastice. Sok od bobica bazge ima niz zdravstvenih blagodati. Pomaže u jačanju imuniteta, kod povišene temperature i gripe i podiže razinu željeza u krvi.
Džem od bobica bazge
Sastojci:
- 1 kg očišćenih bobica bazge
- 1/2 kg šećera
- 1 veliki neprskani limun (sok + korica)
Priprema:
1. Bazgu operite i prstima odvojite zrele bobice od peteljki.
2. Stavite bobice u širok lonac. Kuhajte na srednjoj vatri dok se ne zagriju i počnu puštati sok, miješajući ih pritom drvenom kuhačom.
3. Kad bobice puste sok dodajte šećer i ostavite da krčkaju pola sata, povremeno miješajući.
4. Dodajte limunov sok i naribanu koricu i nastavite kuhati minimalno još pola sata, povremeno skidajući pjenu ukoliko se javi na površini.
5. Ukoliko niste zadovoljni gustoćom džema, slobodno produžite kuhanje do željene gustoće.
6. Topli džem ulijte u zagrijane sterilizirane staklene i dobro zatvorite poklopcem.
7. Svaku staklenku preokrenite, vratite u toplu, ugašenu pećnicu i pustite da stoji tako dok se džem ne ohladi.