Ukoliko volite eksperimentirati s hranom, obavezno morate probati tradicionalni turski street food specijalitet koji izgledom i okusom podsjeća na pizzu, a najčešće se priprema s mesom i sirom. Ovi mali čamci od tijesta idealni su ako vam u goste stiže veće društvo, a što je najvažnije jaaaako su ukusni
Pide je zapravo beskvasno tijesto koje se tanko razvalja, namasti, pospe sezamom i peče u krušnoj peći te se poslužuje kao pogača koja se trga i jede uz sirni namaz i meze, odnosno raznorazne trave (motar, origano i timijan, pistacio, poriluk itd.). Također, pide se radi s raznim dodacima poput mesa i povrća te se rubovi rolaju tako da tijesto nalikuje lađi i u tom slučaju okusom podsjeća na pizzu.
U istanbulskom restoranu Ciya, poznatom po pripremi pidea, moguće je isprobati brojne varijante pidea i meze koje najbolje idu uz osvježavajući šerbet - bezalkoholno piće koje se priprema od voćnog soka ili ekstrakta cvijeća i bilja, koji se ublažavaju zašećerenom vodom.
Sastojci
Sastojci za tijesto:
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- 150 ml jogurta
- 100 ml mlake vode
- 1 kvasac
- 2 žličice šećera
- 2 žličice soli
- 500 g brašna
Priprema
1. Umutite jaje, potom dodajte vodu, jogurt, ulje, šećer, sol i kvasac te sve dobro promiješajte.
2. Dodajte brašno i umijesite tijesto. Ostavite da odstoji 30-60 minuta.
3. Tijesto premijesite te ga razvucite kao za baget pa ga podijeliti na 10 malih loptica.
4. Razvaljajte svaku lopticu pa zavijte rubove, oblikujući tijesto u čamac.
5. Zatim napunite svaki čamac smjesom po želji. Predlažemo vam kombinaciju mljevenog mesa i sira. Možete koristiti edamer, goudu, mozzarellu ili feta sir. Možete staviti i špinat, papriku, šalšu, luk, kukuruz, kulen ili nešto što inače stavljate na pizzu.
6. Prebacite tijesto u papirom obložen pleh. Pecite 15-ak minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.
U slast!