Palačinke su s razlogom mnogima omiljeni desert. S pekmezom, čokoladnim namazom, svježim voćem, šećerom ili pak prazne – nije važno jer ih obožavamo u svim oblicima. A ovu zdraviju varijantu s heljdom svakako vrijedi isprobati. Okus bi vam se lako mogao toliko svidjeti da ćete ih peći češće nego one klasične
Smjesa za palačinke od heljde gotova je u tren oka, a peku se i okreću znano lakše od klasičnih palačinki. Osim toga, ove palačinke su znatno hranjivije i nutritivno bogatije, osvajaju orašastim okusom zahvaljujući heljdinom brašnu, a šećer je zamijenjen javorovim sirupom.
Potrebni sastojci:
- 130 g sirove heljdine krupice ili heljdinog brašna
- 6 jaja
- 300 ml bademovog mlijeka
- 30 ml javorovog sirupa
- 10 ml ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- ½ žličice soli
- Malo ulja
Postupak:
Zrnca heljde stavite u blender, postavite na veliku brzinu te meljite dok ne dobije fino brašno.
Dodajte preostale sastojke i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Ako koristite heljdino brašno, jednostavno pomiješajte sve sastojke.
Tavicu s dnom koji se ne lijepi zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte malo ulja, zagrijte, a zatim dodajte otprilike 60 ml smjese na tavicu. Tavicu okrećite kružnim pokretima tako da se smjesta tanko rasporedi po cijeloj tavici.
Pecite jednu do dvije minute s jedne strane dok palačinka ne očvrsne, zatim je okrenite i pecite još pola minute s druge strane.
Pečene palačinke slažite na plitki tanjur te ih poslužite s nadjevom po želji.