Špinat na mlijeku jedno je od onih klasičnih jela koje gotovo svi vole. Ovoga puta pripremite ga na malo drugačiji način i uživajte u slanom, nevjerojatno kremastom okusu
Kao odličan prilog ili pak sjajna zdrava večera, špinat na mlijeku odlično je jelo koje mnogi obožavaju. Klasičnom receptu ovaj put dodan je krem sir, a dobiveni okus će vas oduševiti.
Potrebni sastojci:
- 3 do 4 snopa listova špinata, očišćenih (otprilike jedan kilogram)
- 30 g maslaca
- ½ srednjeg luka, nasjeckanog
- 4 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 115 g krem sira
- 120 ml mlijeka
- prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- krupna sol i mljeveni papar
Priprema:
Zagrijte veliki lonac s vodom koju ste prethodno posolili. Dodajte špinat i kuhajte dok ne uvene, oko 1 minute. Špinat ocjedite uz pomoć cjedila te ga isperite pod mlazom hladne vode dok se ne ohladi. Nakon toga ocijedite špinat tako da uklonite što je više moguće tekućine, a nakon toga ga nasjeckate i ostavite sa strane.
U velikoj tavici zagrijte maslac na srdnje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak, a potom začinite solju i paprom. Dinstajte, povremeno miješajući, dok luk ne omekša, 3 do 5 minuta.
Dodajte krem sir i mlijeko, kuhajte uz miješanje dok se krem sir ne otopi i postane gladak. Umiješajte špinat. Pirjajte na umjerenoj vatri dok se smjesa ne zgusne, 8 do 10 minuta. Dodajte muškatni oraščić; začinite solju i paprom.
Dodatni savjet: Kada pripremate špinat, prilikom čišćenja uklonite i bacite žuto lišće i tvrde stabljike. Špinat može biti pokriven grudicama pa ga je dobro prilikom pranja dobro isprati u nekoliko voda sve dok na dnu zdjele više nema nečistoće.