okus koji se pamti

Tako slasno, a tako jednostavno: Voćni kolač koji jednostavno morate probati

06.08.2021 u 12:06

Bionic
Reading

Tako jednostavno, a tako ukusno. Ova torta sa šljivama prava je ljetna poslastica koju ćete s guštom iznijeti na obiteljski stol. Priprema se vrlo lako i brzo, a vole je baš svi

Sezona šljiva vrijeme je za najsočnije kolače, a kada govorimo i ljetnim slasticama manje je doista više. Stoga, ne komplicirajte već uživajte u jednom od najsočnijih i za pripremu najlakših kolača. Jednostavan biskvit od svega nekoliko sastojaka, sočne šljive i prstohvat smeđeg šećera sa cimetom u tren oka transformirat će se u slasticu čiji se okus i miris pamti.

Potrebni sastojci:

  • 125 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 115 g neslanog maslaca sobne temperature
  • 2 velika jaja
  • 10 do 12 talijanskih šljiva (prune), bez koštica i prepolovljenih po duljini
  • Prstohvat smeđeg šećera i mljevenog cimeta za posipanje

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol u maloj zdjeli i ostavite sa strane.

Mikserom miješajte šećer i maslac dok ne dobijte vrlo laganu i pahuljastu smjesu. Lopaticom sastružite stranice zdjele.

Dodajte suhe sastojke i jaja odjednom, te mutite dok se sve ne sjedine, stružući rubove zdjelu jednom ili dvaput.

Dobivenu smjesu ulijte u okrugli kalup promjera sedam do osam centimetara. Polovice šljiva s kožom prema gore rasporedite smjesi u koncentričnim krugovima. Tijesto i voće lagano pospite smjesom cimeta i smeđeg šećera.

Tortu pecite 40 do 50 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista. hladite kolač u kalupu na rešetki 10 minuta, a zatim uklonite bočne stranice ostavite da se ohladi samo na podlozi. Poslužite odmah čim se ohladi.

Tortu možete čak i smrznuti – umotajte je u dvostruki sloj prozirne folije te stavite u vrećicu za zamrzavanje. Tako zapakirana može biti u zamrzivači i do godinu dana. Napomena: da biste poslužili smrznutu tortu, potpuno je odmrznite, a zatim je zagrijte 5 do 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva.