Tako jednostavno, a tako ukusno. Ova torta sa šljivama prava je ljetna poslastica koju ćete s guštom iznijeti na obiteljski stol. Priprema se vrlo lako i brzo, a vole je baš svi
Sezona šljiva vrijeme je za najsočnije kolače, a kada govorimo i ljetnim slasticama manje je doista više. Stoga, ne komplicirajte već uživajte u jednom od najsočnijih i za pripremu najlakših kolača. Jednostavan biskvit od svega nekoliko sastojaka, sočne šljive i prstohvat smeđeg šećera sa cimetom u tren oka transformirat će se u slasticu čiji se okus i miris pamti.
Potrebni sastojci:
- 125 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 150 g šećera
- 115 g neslanog maslaca sobne temperature
- 2 velika jaja
- 10 do 12 talijanskih šljiva (prune), bez koštica i prepolovljenih po duljini
- Prstohvat smeđeg šećera i mljevenog cimeta za posipanje
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol u maloj zdjeli i ostavite sa strane.
Mikserom miješajte šećer i maslac dok ne dobijte vrlo laganu i pahuljastu smjesu. Lopaticom sastružite stranice zdjele.
Dodajte suhe sastojke i jaja odjednom, te mutite dok se sve ne sjedine, stružući rubove zdjelu jednom ili dvaput.
Dobivenu smjesu ulijte u okrugli kalup promjera sedam do osam centimetara. Polovice šljiva s kožom prema gore rasporedite smjesi u koncentričnim krugovima. Tijesto i voće lagano pospite smjesom cimeta i smeđeg šećera.
Tortu pecite 40 do 50 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista. hladite kolač u kalupu na rešetki 10 minuta, a zatim uklonite bočne stranice ostavite da se ohladi samo na podlozi. Poslužite odmah čim se ohladi.
Tortu možete čak i smrznuti – umotajte je u dvostruki sloj prozirne folije te stavite u vrećicu za zamrzavanje. Tako zapakirana može biti u zamrzivači i do godinu dana. Napomena: da biste poslužili smrznutu tortu, potpuno je odmrznite, a zatim je zagrijte 5 do 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva.