Prava je šteta ne uživati u patlidžanima za vrijeme ljetnih vrućina, a punjeni patlidžani mnogima su omiljeni ljetno jelo. Za nešto lakšu varijantu napunite ih samo povrćem i uživajte u sočnom i vrlo ukusnom obroku
Za vrijeme ljetnih vrućina najčešće posežemo za laganim i brzo gotovim jelima, a patlidžani punjeni mješavinom povrća i listićima badema recept su koji se svakako isplati probati. Odlična kombinacija sastojaka i okusi koji je dobro slažu te brza priprema ovo će jelo staviti visoko na listu omiljenih ljetnih obroka.
Potrebni sastojci:
- 2 patlidžana
- 2 grančice celera
- 1 crvena paprika
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice listića badema
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 6 žlica maslinovog ulja
- Sol
- Papar
- Nekoliko listića svježeg peršina
Postupak:
Sa štapića celera uklonite niti i narežite na kockice, a zatim narezani celer stavite u lonac, prelijte vodom, posolite, kuhajte 12 minuta na umjerenoj vatri i ocijedite.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Patlidžane prepolovite te ih izdubite pomoću noža. Režite uz rub stjenke, ali pazite da ne oštetite koru.
Izdubljene patlidžane iznutra začinite solju i paprom, poprskajte ih s dvije žlice ulja, a zatim ih stavite naopako na lim za pečenje i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.
Očistite papriku i narežite na kockice. Češnjak ogulite i nasjeckajte, a zatim očistite i nasjeckajte i luk.
Ostatak ulja zagrijte u loncu i pirjajte češnjak zajedno s lukom 5 minuta.
Dodajte meso patlidžana, ocijeđeni celer te nasjeckanu papriku. Nekoliko kockica paprike ostavite s strane za ukras.
Posolite, popaprite i dinstajte 15 minuta na umjerenoj vatri.
Dodajte bademe i nasjeckani peršin, dobro promiješajte i smjesom napunite polovice patlidžana.
Punjene patlidžane pecite na 180 stupnjeva između 15 i 18 minuta.
Pečene patlidžane stavite na tanjur te ukrasite listićima peršina i kockicama svježe paprike.