Sezona je tikvica, a vi nemate ideju što biste pripremili s njima? Ovaj recept idealan je za laganu večeru ili ručak, a može poslužiti i kao prilog uz jelo. Jeftin je i jako jednostavan za pripremu, a i pomalo drugačiji zahvaljujući bademima
Potrebni sastojci
- 4 tikvice srednje veličine
- 2 jaja i 1 žumanjak
- 15 cl slatkog vrhnja
- 50 g mljevenih badema
- 30 g badema u listićima
- 10 g maslaca
- 3 žlice maslinovog ulja
- malo naribanog muškatnog oraščića
- Sol, papar
- Majčina dušica
Priprema
Operite tikvice i narežite na tanke šnite. Posolite i stavite u cjedilo 15-ak minuta da se ocijedi višak vode. Posušite ih.
Zagrijte pećnicu na 180 ° C i namastite maslacem posudu (barem 4 cm visoku) u kojoj ćete peći tikvice.
Zagrijte ulje u tavi te pržite tikvice dok ne dobiju zlatnu boju. Ostavite ih da se ohlade.
Istucite jaja s vrhnjem, dodajte muškatni oraščić, papar, majčinu dušicu i mljevene bademe.
Na dno posude za pečenje stavite sloj tikvica pazeći da se preklapaju. Prelijte ih smjesom jaja i badema. Dodajte drugi sloj tikvica i smjese te ako vam je još ostalo smjese i tikvica složite još jedan sloj i na kraju pospite bademima u listićima.
Stavite u pećnicu i pecite 30 minuta.
Kad dobije zlatno smećkastu boju izvadite iz pećnice i poslužite toplo uz omiljenu ljetnu salatu.