jednostavno i brzo

Recept Petre Jelenić za prefini hrskavi desert s šljivama

12.11.2024 u 08:27

Bionic
Reading

Podravci imaju zanimljivo, jednostavno jelo kojeg su nekada jeli siromašni težaci za vrijeme poljskih radova, a veže se uz selo Peteranec. Riječ je o jelu spravljenom od brašna, jaja, soli i vode zamiješanih u mekše tijesto koje se potom razvalja, te reže na trake, trokute i kocke. Jedna od najboljih hrvatskih slastičarki, koju je šira javnost upoznala u popularnoj HRT-ovoj kulinarskoj seriji 'Slatka kuharica' osmislila je slatku, moderniziranu verziju mudlina

Petra Jelenić je stvorila - peteransku tempuru sa šljivama, slasticu koja spaja podravsku tradiciju s daškom suvremenosti.

Šljive umotane u tempura tijesto, pržene do savršene hrskavosti i poslužene uz kremasti umak od mascarponea, kiselog vrhnja, meda, maka i cimeta, ovoj deliciji pružaju poseban štih.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Sastojci:

Za tijesto:

  • ¼ šalice glatkog brašna
  • ¼ šalica gustina
  • ¼ šalice ledene vode
  • ½ bjelanjka - lagano umućenog
  • Šljive
  • Ulje za prženje (staviti zagrijavati na 180°C)

Priprema:

Pomiješati brašno, gustin i vodu, dodati bjelanjke. Smjesa ne mora biti glatko izmućena. Dodati 4-5 kockica leda. Šnite šljiva poprašiti gustinom pa jednu po jednu umačiti u smjesu te staviti u vruće ulje. Kratko pržiti pa vaditi na papir za pečenje.

Za umak:

  • 2 žlice mascarponea
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • Malo meda
  • Mljeveni mak
  • Cimet

Priprema:

Sve sastojke pomiješati - meda dodati po želji.