Podravci imaju zanimljivo, jednostavno jelo kojeg su nekada jeli siromašni težaci za vrijeme poljskih radova, a veže se uz selo Peteranec. Riječ je o jelu spravljenom od brašna, jaja, soli i vode zamiješanih u mekše tijesto koje se potom razvalja, te reže na trake, trokute i kocke. Jedna od najboljih hrvatskih slastičarki, koju je šira javnost upoznala u popularnoj HRT-ovoj kulinarskoj seriji 'Slatka kuharica' osmislila je slatku, moderniziranu verziju mudlina
Petra Jelenić je stvorila - peteransku tempuru sa šljivama, slasticu koja spaja podravsku tradiciju s daškom suvremenosti.
Šljive umotane u tempura tijesto, pržene do savršene hrskavosti i poslužene uz kremasti umak od mascarponea, kiselog vrhnja, meda, maka i cimeta, ovoj deliciji pružaju poseban štih.
Sastojci:
Za tijesto:
- ¼ šalice glatkog brašna
- ¼ šalica gustina
- ¼ šalice ledene vode
- ½ bjelanjka - lagano umućenog
- Šljive
- Ulje za prženje (staviti zagrijavati na 180°C)
Priprema:
Pomiješati brašno, gustin i vodu, dodati bjelanjke. Smjesa ne mora biti glatko izmućena. Dodati 4-5 kockica leda. Šnite šljiva poprašiti gustinom pa jednu po jednu umačiti u smjesu te staviti u vruće ulje. Kratko pržiti pa vaditi na papir za pečenje.
Za umak:
- 2 žlice mascarponea
- 4 žlice kiselog vrhnja
- Malo meda
- Mljeveni mak
- Cimet
Priprema:
Sve sastojke pomiješati - meda dodati po želji.