BOGATSTVO OKUSA

Recept za juhu koja budi sva osjetila

11.04.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Ljubitelji egzotičnih okusa uživat će u ovom receptu, a ako se još niste sprijateljili s azijskim okusima, onda je kiselo-ljuta juha najbolji način da upoznate bogatstvo okusa koje oni kriju

Potrebni sastojci za 4 osobe)

25 g škrobnog brašna + 1 žličica
1 žlica ulja
1 čili papričica
100 g svinjetine od buta
30 g suhih gljiva shiitake
1 cm svježeg korijena đumbira
100 g tofua
50 g konzerviranih izdanaka bambusa
1.800 ml pilećeg temeljca
4 žlice umaka od soje
1 žličica sezamova ulja
3 žlice bijelog octa (rižin ocat)
½ žličice šećera
2 jaja
1 mladi luk
korijander (list)
sol
bijeli papar u prahu

Priprema

Škrobno brašno pomiješajte sa 60 ml vode. Meso narežite na tanke trake i pospite žličicom škrobnog brašna i promiješajte. Shiitake prelijte toplom vodom i ostavite da odstoje 30 minuta. Čili-papričicu očistite od sjemenki pa je usitnite. Tofu i bambus narežite na trakice, a mladi luk i korijandar nasjeckajte.

Na zagrijano ulje stavite naribani đumbir, čili papričicu i meso. Zagrijavajte uz miješanje minutu, dvije pa dodajte pileći temeljac, bijeli papar, umak od soje i sol. Zagrijte do vrenja i pirjajte na laganoj vatri 10 minuta. Zatim dodajte ocijeđene i narezane gljive te bambus i nastavite kuhati. Dodajte tofu, sezamovo ulje, ocat, šećer i razmućeno škrobno brašno uz miješanje. Kad se juha zgusne, kuhajte je još tri minute i maknite s vatre.

U juhu dodajte razmućena jaja, uz lagano miješanje u jednom smjeru. Jaja će se odmah skuhati i pritom formirati karakteristične cvjetiće.

Poslužite vruću juhu posutu narezanim mladim lukom i nasjeckanim korijanderom.

Savjet: količina čili-papričice koju ćete staviti u juhu ovisi o tome koliko je ljuta i koliko ljutu juhu želite.

Više recepata možete pronaći na www.dobartek.spar.hr