Za pripremu ove poslastice potrebno je uložiti jako malo truda i još manje novca, budući da sve potrebne namirnice vjerojatno već imate u kuhinji. Galette s jabukama je neodoljiv u svojoj jednostavnosti, a ako vam dosadi u kombinaciji s jabukama, uvijek ga možete zamijeniti s nekim drugim voćem
Galette s jabukama lakoćom će napraviti i potpuni početnik u kuhinji ukoliko kupi gotovo prhko tijesto. No, zaista nije teško napraviti ga od 'nule'.
Potrebni sastojci:
Za tijesto:
- 180 g brašna
- 2 velike žlice šećera
- ¼ čajne žličice soli
- 110 g hladnog maslaca nasjeckanog na komadiće
- ¼ šalice kiselog vrhnja
- Žlica hladne vode
Za nadjev:
- malo cimeta, naribane limunove korice
- 75 g smeđeg šećera
- 3 veće jabuke ili 4 srednje jabuke, oguljene i narezane na tanke kriške
- veliki žumanjak izmiješan s velikom žlicom hladne vode
- šećer u prahu za posipanje
- po želji kolač možete posuti nasjeckanim lješnjacima, bademima ili orasima
Priprema:
Izmiješajte suhe sastojke, brašno, šećer i sol, dodajte im ohlađeni narezani maslac, kiselo vrhnje i vodu te sve zajedno kratko zamijesite i zamotajte u prozirnu plastičnu foliju pa stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.
Pećnicu zagrijte na 200°C . Lim u kojem ćete peći kolač obložite papirom za pečenje.
Pripremljeno tijesto lagano razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi kako biste dobili okruglasti oblik veličine otprilike 30 centimetara te ga prebacite na papir za pečenje.
U zdjeli izmiješajte šećer i cimet. Narezane jabuke posložite u središte tijesta, a četiri centimetra od ruba neka ostanu prazna. Pospite ih šećerom, naribanom koricom limuna i cimetom te zarolajte krajeve prema unutra. Razmućenim žumanjkom premažite rub i pospite s malo šećera.
Po želji kolač možete posuti nasjeckanim lješnjacima, bademima ili orasima.
Galette se treba peći oko 45 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju, a jabuke omekšaju.
Kad se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite.
TPORTALOVA SLATKA KUHARICA