Hladni jesenski dani kao savršeni su za topla i fina jela prepuna okusa i mirisa. Isprobajte ovaj recept za legendarnu minestrone juhu i probudite sva osjetila
Ova klasična talijanska juha vrlo je jednostavna i zdrava, a tradicionalni recept u ovoj verziji obogaćen je nekim malo drugačijim sastojcima, poput slanutka i kineskog kupusa. Savršena okrjepa nakon dugog, napornog dana ili utješan obrok za vrijeme kišnog razdoblja.
Potrebni sastojci:
- 3 žlice maslinovog ili biljnog ulja
- 1 srednji luk, nasjeckan
- 4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana ili zgnječena
- 240 ml vode
- 90 g suhog bijelog graha
- 30 g slanutka
- 1 lovorov list
- 400 g pelata
- 200 g graška
- 200 tikvice narezane na četvrtine
- Komad parmezana debljine 5 cm
- 2 žličica svježeg ružmarina
- 2 žličica svježeg timijana
- 1,5 žličica košer soli
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- 1 mala glavica kineskog kupusa
- 45 g tjestenine za juhu
- 120 ml crnog vina
Priprema:
U veliki lonac stavite ulja dovoljno da pokrijete dno. Dodajte luk i češnjak te smanjite vatru na srednje jaku. Dinstajte, često miješajući, 5 do 7 minuta, dok luk ne postane proziran.
Dodajte vodu, grah, slanutak i lovorov list. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru na nisku jačinu. Pirjajte oko 1,5 h ili dok grah jedva omekša.
Dodajte rajčicu, grašak, tikvice, origano, parmezan, ružmarin, timijan, sol i papar. Ostavite da kratko prokuha, a zatim smanjite vatru na nisku i kuhajte još 30 minuta.
Za to vrijeme kupus tanko narežite i nasjeckajte. Dodajte u juhu zajedno s tjesteninom i nastavite dinstati 30 minuta, dok se tjestenina ne skuha.
Ovako skuhana, juha može stajati u hladnjaku i do tri dana ili je poslužite odmah. Prije posluživanja dodajte vino i po potrebi začiniti solju i paprom. Po želji naribajte parmezan po vrhu.
UBOJICE MASNIH NASLAGA