Zagreb je dobio još jednu slastičarnicu, koja nudi kolače po američkoj recepturi iz 1930. godine
Keksi s komadićima čokolade nastali su u kuhinji Ruth Wakefield, vlasnice Toll House Inna, restorana u Whitmanu u saveznoj državi Massachusetts. Dotičnoj gospođi jednogsu dana slučajno u smjesu za kekse pali komadići razlomljene čokolade.Misleći da će se rastopiti pri pečenju, ostavila ih je unutra da nebaci tijesto i – otkrila Amerikancima omiljeni keks. Tomu u prilog idestatistički podatak da se danas u SAD-u pojede preko šest milijardikeksa s komadićima čokolade godišnje!
The Cookie Factory, novootvorena je slastičarnica u centru Zagreba čiji nam je idejotvorac Teo Jurdana, koji je zanat pekao godinama u SAD-u i stekao titulu double choco chunkera, otkrio tradicionalni američki recept za pripremu keksa s komadićima čokolade iz 1930.
godine.
KEKSI S KOMADIĆIMA ČOKOLADE
(CHOCOLATE CHIP COOKIES
Sastojci:
•2 1/4 šalice* brašna
•1 mala žličica sode bikarbone
•1 mala žličica soli
•1 šalica maslaca, sobne temperature
•3/4 šalice šećera
•3/4 šalice smeđeg šećera
•1 mala žličica ekstrakta vanilije
•2 jaja
•2 šalice komadića čokolade za kuhanje
•1 šalica nasjeckanih oraha
*šalica od 2 dl
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol te ostavite na stranu. U drugoj zdijeli istucite maslac, obje vrste šećera i ekstrakt vanilije u kremastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i svaki puta dobro istucite. Lagano umiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. Umiješajte komadiće čokolade i orahe. Velikom žlicom odvojite ravnomjerne količine tijesta i položite ih na pripremljeni pleh, na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.
Pecite devet do 11 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatno-smećkasti.
Poslužite s hladnim mlijekom.