Doživljavate li kiseli kupus kao manje vrijednu hranu? Razmislite još jednom, jer najnovije istraživanje pokazuje da je fermentirana hrana iznimno zdrava!
Malo tko će to pomisliti, ali fermentirane namirnice – u narodu poznate kao kisele – su vrlo zdrave. Takve tvrdnje potkrepljuje i najnovije istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Cambridge koje otkriva da fermentirana hrana – posebno mliječni proizvodi – sprečavaju razvoj dijabetesa tipa 2, i to za 25 posto.
Kako pojašnjavaju znanstvenici, fermentacija je dobra jer u njoj sudjeluju 'dobre' bakterije, a sam proces fermentacije je potpuno prirodan te umanje prisutnost šećera i ostalih nezdravih sastojaka u namirnici. Zbog svega toga tijelu je puno lakše apsorbirati takve namirnice.
'U našemu probavnom sustavu nalazi se između 70 i 80 posto svih imunoloških stanica. Fermentirana hrana stimulira bakterije koje pomažu jačanju imuniteta. Dakle ako vas svako malo hvata prehlada ili neka druga tegoba, obavezno uvedite u prehranu fermentirane namirnice', savjetuje Alison Clark iz organizacije British Dietetic Association.
Kiseli kupus, jogurti te ostale fermentirane namirnice vaši su saveznici u borbi za zdravlje pa bi bilo pametno da ih učinite dijelom svoga svakodnevnog jelovnika.