RECEPT

Slani kolač s tunjevinom i špinatom

24.06.2009 u 14:19

Bionic
Reading

Meka i hranjiva korica od kukuruznog brašna osnova je ovog dekorativnog kolača sa sočnim slojem špinata, izdašne tunjevine i jaja

Sastojci za šest osoba:

1 veći limun, očistiti i narezati na tanke ploškice
3 jaja
225 ml mlijeka
400 g tunjevine u ulju, ocijediti i usitniti
80 g mješavine za nadijevanje
1 manji luk, očistiti i tanko iskosati
275 g kokošje krem juhe iz limenke ili juhe od gljiva
450 g zamrznutog špinata, otopiti i dobro ocijediti
115 g krupnog kukuruznog brašna
60 g pšeničnog brašna
Pola čajne žličice soli
Jedna i pol čajna žlica praška za pecivo
85 g maslaca, rastopiti
Gorušica i dragušac te majčina dušica za ukras

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Namastite okrugli kalup za pečenje promjera 25 cm te ga obložite masnim papirom. Na papir položite kriškice limuna.

U velikoj posudi umutite dva jajeta sa 115 ml mlijeka pa dodajte tunjevinu, nadjev, luk i juhu.

Pažljivo stavite polovicu mase s tunjevinom na ploškice limuna te složite sloj špinata. Stavite i ostatak tunjevine na špinat.

U posudu prosijte kukuruzno i obično brašno, sol te prašak za pecivo. U sredini načinite udubljenje. Dodajte preostalo jaje i mlijeko, rastopljeni maslac te dobro umutite. Ravnomjerno rasporedite tijesto na tunjevinu pa pecite u sredini pećnice 30 minuta sve dok kolač ne postane zlatnožut i u sredini čvrst.

Nožem odvojite kolač od stijenki kalupa, a kalup poklopite velikim plitkim pladnjem te pažljivo preokrenite kolač. Odignite kalup i odstranite masni papir. Kolač ukrasite gorušicom, dragušcem i majčinom dušicom. Jelo poslužite sa zelenom salatom.

Recept iz kuharice 'Jela iz cijeloga svijeta' u izdanju Mozaik knjige