Cannoli su poznata talijanska slastica slična šaumrolama, s tim da se ne rade od lisnatog tijesta i šauma. Ako vas zanima od čega i kako se rade, pogledajte upute u priloženom kratkometražnom dokumentarnom filmu s elementima drame
• 320 g namjenskog brašna za kolače
• 250 g svježeg kravljeg sira
• 140 g šećera
• 50 g kandiranog voća
• 30 g čokolade za kuhanje
• 1 jaje
• 40 g svinjske masti
• 40 ml likera od badema
• ulje
• sol
• šećer u prahu
Priprema:
Žumanjak odvojimo od bjelanjka, umutimo bjelanjak, nasjeckamo čokoladu, a svinjsku mast rastopimo. U zdjelu prosijemo brašno i u sredini načinimo udubinu.
U udubinu stavimo žumanjak, ulijemo svinjsku mast i liker od badema, dodamo prstohvat soli, 20 g šećera, žlicom grubo izmiješamo sastojke i rukama izradimo jednolično tijesto, po potrebi dolijevajući malo vode. Zatim ga premjestimo na dasku i dobro umijesimo, a potom zamotamo u prozirnu foliju i ostavimo ga da odstoji 60 minuta.
Potom razvaljamo tijesto na blago pobrašnjenoj dasci, na debljinu dva, tri milimetra, i narežemo ga na kvadrate 8 x 8 centimetra.
Oblikovano tijesto omotamo oko limenih oblika (trubice), krajeve premažemo bjelanjkom da bi se bolje spojili i stavimo ih pržiti u vrelo i duboko ulje do zlatnožute boje.
Prženo tijesto izvadimo iz ulja i stavimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
Za to vrijeme u zdjelu sa svježim sirom dodamo kandirano voće, nasjeckanu čokoladu i preostali šećer te izmiješamo sastojke. Dobivenu smjesu premjestimo u vrećicu za istiskivanje, a iz prženog tijesta izvadimo limene oblike. Zatim smjesom nadjenemo prženo tijesto, stavimo ih na tanjur, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.
Recept je preuzet sa stranice crochef.hr