Još uvijek niste pripremili kolače za božićne dane i mislite da nećete stići jer njihovo pripremanje zahtjeva vrijeme (ali i određeno iskustvo)? Postoje neki recepti koji se bez problema mogu svladati, a ne oduzimaju puno vremena. Donosimo recepte za tri božićna kolača koje se mogu napraviti za čas posla, a izgledat će kao da ste se oko njih baš potrudili
Idealni scenarij priprema za blagdanske svečanosti bio bi početi sve danima prije. No, sve se u većini slučajeva priprema u trku, što ne mora značiti da svejedno ne može rezultirati pravom blagdanskom gozbom. Ako ih već niste ispekli, krajnje je vrijeme da nešto poduzmete. Ovo su brzi i 'lagani' recepti.
Rum kuglice
Vizualno su privlačne i okusom genijalne te ih se može uvaljati u bilo što, od čokoladnih mrvica, kokosa, šećera, mrvljenih badema, ovisno o željama.
Sastojci:
- 150 g čokolade
- 50 g maslaca
- 150 g miješano mljevenih lješnjaka i badema
- 2 žlice ruma + 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice ruma
Priprema:
Čokoladu s maslacem otopiti na pari te u nju dodati lješnjake i bademe. Rum i šećer zagrijavati na vatri sve dok se šećer ne rastopi. Kada se rum ohladi, dodati ga u čokoladu i dobro promiješati. U smjesu dodati još dvije žlice ruma i promiješati. Žlicom vaditi smjesu i oblikovati je u kuglice. Staviti ih u hladnjak da se stisnu, a potom ih uvaljati u kokos, cimet, šećer ili koji neki drugi god posip.
Čokoladne oblatne
Mame i bake ih ih pripremaju desetljećima i uvijek su 'in'. Riječ je o najjednostavnijem i najbržem receptu kad je o slasticama riječ.
Sastojci:
- pola litre mlijeka
- pola kg šećera
- 250 g margarina
- 4 žlice brašna
- 1 jaje
- 100 g čokolade za kuhanje
- oblatne
Priprema:
Pomiješati sastojke i kuhati ih oko 7 minuta, a zatim pustiti smjesu da se ohladi. Pripremiti oblatne i kada se smjesa ohladil, njome premazati prvu oblatnu i tako mazati i slagati drugu pa treću. Obično se stavljaju četiri oblatne, ali broj se naravno, može prilagoditi vlastitim željama.
Kiflice od oraha
Sastojci:
- 1 jaje
- 25 dkg brašna
- 10 dkg mljevenih oraha
- 20 dkg masti ili maslaca
- 7 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- kora od jednog limuna
- pola praška za pecivo
Priprema:
U zdjeli miksati jaje, šećer i vanilin šećer. Dodajti mast ili maslac, brašno s praškom za pecivo, mljevene orahe. Tijesto oblikvati u kiflice (ili neki drugi oblik) i peći na 150 C oko 15 minuta.