Ova pita sa sirom bez kora bit će vaše omiljeno jelo u hladnim danima iz više razloga - brzo se priprema, jednostavna je i izuzetno ukusna. Sprema se sa pšeničnim bijelim brašnom, a najvažniji dio recepta je način na koji se slaže u pleh, jer o njemu ovisi okus pite. Zasučite rukave i pažljivo čitajte recept, a zahvalite nam kasnije!
Sastojci
- 4 jaja
- 300 g svježeg punomasnog mrvljenog sira
- 1 žličica soli
- 2 dl jogurta
- 1 dl mineralne vode
- 2 čaše (od 2 dl) brašna
- 12 g praška za pecivo
- 1 žlica svinjske masti / biljno ulje
Priprema
1. U zdjeli umutite jaja i sol pa dodajte svježi mrvljeni sir. Ako je potrebno usitnite ga vilicom pa sve promiješajte žlicom.
2. Dodajte jogurt i mineralnu vodu i opet promiješajte.
3. Zatim dodajte brašno i pecilni prašak i ponovno sve dobro promiješajte. Trebate dobiti gustu, žućkastu i mrvičastu smjesu.
4. U pleh za pečenje stavite žlicu svinjske masti pa je otopite u pećnici. Možete koristiti i biljno ulje.
5. Zatim žlicom dodajte u pleh loptice smjese, jednu do druge, sve dok ne prekrijete dno pleha, a potom nastavite nizati slojeve. Iskoristite svu smjesu.
6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 35-40 minuta.
Pitu poslužite uz salatu po želji. U slast!