KANYE WEST

Stigla kazna zbog antisemitskih izjava: Adidas prekinuo suradnju s kontroverznim glazbenikom

25.10.2022 u 18:34

Bionic
Reading

Glazbenik, poduzetnik, dizajner i bivši suprug Kim Kardashian više neće surađivati s njemačkim sportskim divom, Adidasom

Proizvođač sportske opreme Adidas priopćio je kako 'odmah' prekida suradnju s Kanyeom Westom, poznatim kao Ye, nakon antisemitskih izjava koje je američki reper davao zadnjih tjedana.

'Nakon temeljitog razmišljanja tvrtka je odlučila odmah prekinuti suradnju s Yeom', navodi grupacija u priopćenju.

'Adidas ne tolerira antisemitizam ni bilo koju drugu vrstu govora mržnje', dodaju iz Adidasa.

Njemačka tvrtka je u utorak objavila i da 'prekida izradu proizvoda' reperove marke Yeezy.

  • +3
Kanye West Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Suradnja Adidasa i američke zvijezde dugo je bila među najuspješnijima u svijetu na polju mode.

U 2020. partnerstvo je Adidasu donijelo gotovo 1,7 milijardi dolara prihoda, prema Bloombergu, a trebalo je isteći 2026.

Westovo osobno bogatstvo također će vjerojatno pretrpjeti udarac, a Forbes je izvijestio da glazbenik sada vrijedi 400 milijuna dolara, što je pad od 2 milijarde dolara na ovogodišnjoj listi milijardera tog časopisa.

Kanye West je prethodno godinama bio poslovno povezan s Nikeom, izbacivši Air Yeezy 2009., ali se razišao 2013., posudivši svoje ime Adidasu. Zajedno su lansirali svoju prvu Yeezy tenisicu 2015., a to mu je partnerstvo pomoglo postati milijarder. Gubitak prihoda bit će udarac i za Adidas, koji je nedavno upozorio da mu profitne marže i prodaja padaju jer se zalihe gomilaju u skladištima zbog usporavanja potrošačke potražnje.

Spomenuta modna suradnja koja je, čini se, odmah uklonjena s Adidasove web stranice, obuhvaćala je sportsku odjeću, jakne i tenisice. Međutim, Yeezy Boost tenisice bile su te koje su izazvale redove, a prodavale su se po visokoj cijeni kako za nove tako i za rabljene.

Adidasov potez dolazi nakon što su Balenciaga, Gap i JPMorgan Chase prekinuli veze s Westom nakon antisemitskih izjava. Veze dvaju partnera znatno su se pogoršale zadnjih mjeseci nakon Kanyeovih ispada. Ye je uklonjen s Twittera pošto je u objavi naveo da će napasti Židove u tekstu koji je društvena mreža poslije izbrisala jer krši njezina pravila.

Glazbenik se na modnoj reviji u Parizu pojavio u majici sa sloganom 'Životi bijelaca su vrijedni'. Taj slogan kojim se koristi američka krajnja desnica, izmijenjeno je ime pokreta 'Životi crnaca su vrijedni' koji se bori protiv rasizma prema crnačkom stanovništvu.

I reperova dugogodišnja agencija za talente CAA prestala ga je zastupati prošlog mjeseca, piše Hollywood Reporter.