Jedete li često začinjenu hranu, možda su do vas došla upozorenja prijatelja da ćete primjerice dobiti čir na želucu ili izazvati refluks, ali znanstvenici su otkrili da nema ništa loše u ljutoj hrani, čak ni onoj koja vas doslovno tjera na plač
Mit: Od začinjene hrane dobit ćete čir na želucu
Dugo godina smatralo se da je to istina, piše Yahoo Health, ali znanstvenici i liječnici kažu da začinjena hrana zapravo nema nikakve veze s čirom na želucu. Štoviše, otkriveno je da je glavni krivac za to Helicobacter pylori, bakterija koja se nalazi na sluznici želuca.
Mit: Začinjena hrana uništava okusne pupoljke na jeziku
Čim u usta stavite začinjenu hranu, osjetit ćete neku vrstu boli odnosno utrnutosti, ali to je zapravo obrambeni mehanizam tijela jer ljuta hrana podražava osjetne stanice za bol, a ne okusne pupoljke. Zatim organizam počinje proizvoditi endorfin kako bi blokirao bol, a to je slična reakcija kao kada uspijete odraditi zahtjevnije vježbe u teretani zbog navale endorfina.
Mit: Začinjena hrana potiče porođaj
Ljuta hrana svakako može uznemiriti želudac trudnica i poznato je da one moraju paziti što jedu jer su osjetljive u tom razdoblju pa ih primjerice često muči žgaravica, ali ideja o preranom porodu je čisti mit.
Mit: Ljute papričice uzrokuju refluks
Ljudima koji imaju osjetljiv želudac začinjena hrana često je na listi zabranjene, ali ljute papričice ipak nisu toliko moćne da uzrokuju refluks.
Mit: Muškarci koji vole začinjenu hranu imaju više testosterona
Ovo nije mit u potpunosti jer su neke studije potvrdile da muškarci koji rado jedu začinjenu hranu u tijelu imaju nešto višu razinu testosterona, ali to ne znači da će se kod svakoga proizvoditi više ovog hormona ako jede ljute namirnice. Studije su zapravo pokazale da muškarci s višom razinom testosterona više vole ljutu hranu i rado će probati najljuću papričicu na svijetu.
Mit: Začinjena hrana stvara ovisnost o ljutom okusu
Prema Science in Society, časopisu sveučilišta Northwestern, možete žudjeti za začinjenom hranom jer vam je ukusna kao drugima čokolada ili grickalice, ali nećete zbog toga postati ovisni o gorućem okusu u ustima i suzama u očima.
Najbliže ovisnosti o začinjenoj hrani jest reakcija organizma proizvodnjom endorfina i euforije zbog hrane koju toliko volite.