Pomfrit spada među najomiljenije prehrambene artikle u restoranima brze hrane. No jeste li se ikada zapitali što se krije u slasnim i slanim prženim krumpirićima?
Rezultati istraživanja na Sveučilištu u Stockholmu pokazuju da hrana koja se prži u ulju, a bogata je ugljikohidratima, poput krumpira, tosta ili riže, sadrži previsoku razinu akrilamida.
Akrilamid je nervni otrov, vrlo štetan za čovjeka, a u pokusima na životinjama izaziva rak i sterilnost.
U prženim krumpirićima i ostaloj hrani koja se prži u restoranima brze hrane izmjerena je razina akrilamida koja je 8000 puta veća od dopuštene koncentracije akrilamida u vodi. Mnogi znanstvenici povezuju akrilamid sa sve većim brojem slučajeva raka.
U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!