Buduće majke tijekom trudnoće trebale bi jesti orašaste plodove jer na taj način mogu smanjiti vjerojatnost razvoja alergije kod djece, pokazuju najnovija istraživanja
Naime, istraživanje doktorice Lindsay Frazier, iz Dana-Farber Children’s Cancer Centera u Bostonu pokazalo je da konzumiranje takvih namirnica nema nikakav negativan učinak na nerođeno dijete, naprotiv. Ako majke u trudnoći konzumiraju kikiriki, orahe i ostale orašaste plodove, djeca bi mogla biti manje sklonija alergijama.
Istraživanje je na 8.205 djece, od kojih je 308 imalo alergije. Od njih 140 ih je imalo alergiju na kikiriki, a ostali na bademe, brazilske oraščiće, pistacije i orahe.
Rezultati su pokazali kako su djeca čije su majke jele kikiriki i druge orašaste plodove pet puta tjedno imale manje šanse da razviju neki oblik alergije. Osim toga orašasti plodovi bogati su proteinima, ali i folnom kiselinom iznimno važnom za razvoj fetusa.
'Naša studija podupire hipotezu, da rano izlaganje alergenoj hrani povećava toleranciju i snižava rizik oboljenja od alergije', rekla je Lindsay Frazier.
Osim toga, doktorica Ruchi Gupta Northwestern University Feinberg School of Medicine u Chicagu, rekla je kako žene ne bi trebale pooštravati dijetu.
Naravno, sve ovo ne odnosi se na žene koje imaju već alergiju na orašaste plodove. One ih i dalje trebaju izbjegavati, upozoravaju doktorice.