Bez obzira koliko imali godina, nikad nije kasno povesti brigu o prehrani i tako smanjiti mogućnost pojave demencije kako starite te poboljšati pamćenje i koncentraciju
Liječnica s Harvarda, dr. Uma Naidoo upozorava na pet namirnica koje mogu oslabiti pamćenje i koncentraciju te ističe da ih svakako moramo izbjegavati.
Dr. Naidoo kaže da su postojeće studije pokazale kako bismo mogli smanjiti mogućnost pojave demencije izbjegavanjem hrane koja može ugroziti naše crijevne bakterije te tako oslabiti naše pamćenje i fokus.
Dodani šećeri
Naš mozak koristi energiju u obliku glukoze, oblika šećera, za poticanje staničnih aktivnosti. Međutim ako unosimo namirnice s visokim udjelom šećera, to dovodi do viška glukoze u mozgu, što su studije povezale s oštećenjima pamćenja i manjom plastičnošću hipokampusa - dijela mozga koji kontrolira pamćenje. Konzumiranje nezdrave prerađene hrane poput peciva i gaziranih napitaka, koji su često prepuni rafiniranih i dodanih šećera - često u obliku visokofruktoznog kukuruznog sirupa - preplavljuje mozak s previše glukoze. Iako svako tijelo ima različite potrebe, American Heart Association preporučuje da žene ne unose više od 25 grama dodanog šećera dnevno, a muškarcima da ostanu ispod 36 grama dodanog šećera dnevno.
Pržena hrana
Ako vam pri samoj pomisli na pomfrit, pohane pileće krokete ili prženi luk ide slina na usta, dobro promislite još jednom prije nego počnete okretati broj za dostavu! Naime kad je u pitanju zdravlje mozga, itekako se isplati smanjiti količinu pržene hrane koju jedete. Studija koja je uključivala 18.080 ljudi otkrila je da je prehrana bogata prženom hranom povezana s nižim rezultatima u učenju i pamćenju. Vjerojatni razlog je u tome da konzumiranje ove hrane može dugoročno oštetiti krvne žile koje opskrbljuju mozak krvlju. Drugo istraživanje proučavalo je 715 ljudi i mjerilo njihovu razinu depresije i mentalnih aktivnosti. Također je stalno praćena razina konzumacije pržene hrane. Naravno, istraživači su otkrili da su oni koji su konzumirali više pržene hrane imali veću vjerojatnost da će tijekom života razviti depresiju. Ako svakodnevno jedete prženu hranu, smanjite to na jednom tjedno, a ako uživate u ovakvoj hrani jednom tjedno, probajte smanjiti to na samo jednom mjesečno. A ako ne jedete prženu hranu, na dobrom ste putu!
Hrana s visokim udjelom ugljikohidrata
Čak i ako hrana s visokim udjelom ugljikohidrata - naprimjer, kruh, tjestenina i bilo što drugo napravljeno od rafiniranog brašna - nema sladak okus, vaše tijelo je i dalje obrađuje na isti način kao šećer. To znači da i ona može povećati rizik od depresije. Bez panike, to ne znači da morate potpuno izbaciti ugljikohidrate iz prehrane, ali bitna je njihova kvaliteta.
U ranijem istraživanju provedenom 2018. istraživači su pokušali procijeniti koji su ugljikohidrati povezani s depresijom. Kvalitetniji ugljikohidrati su, ispostavilo se, cjelovite žitarice, hrana bogata vlaknima i ona koja je nisko rangirana prema glikemijskom indeksu (GI), što je zapravo mjera koliko se brzo hrana pretvara u glukozu kada se razgradi tijekom probave. Što se hrana brže pretvara u glukozu u tijelu, to je viši njezin GI. Istraživači su otkrili da su osobe koje su imale najviši rezultat prema indeksu kvalitete ugljikohidrata, što znači da su jele kvalitetnije ugljikohidrate, imale 30 posto manje šanse za razvoj depresije od onih koji su jeli ugljikohidrate s visokim GI. Ugljikohidrati s visokim GI uključuju krumpir, bijeli kruh i bijelu rižu dok su med, sok od naranče i kruh od cjelovitog zrna namirnice srednjeg GI. Hrana s niskim GI uključuje zeleno povrće, većinu voća, sirovu mrkvu, grah, slanutak i leću.
UBOJICE MASNIH NASLAGA
Ne morate gladovati: Ovih 30 niskokaloričnih namirnica olakšat će vam mršavljenje
Alkohol
Osobe koje žive stresnim životom u opasnosti su da se vikendima opuste uz alkohol da bi smanjile napetost. Iako ih to može opustiti, sljedećeg jutra probude se nervozne i s 'moždanom maglicom'. Archana Singh-Manoux, profesorica s Francuskog instituta za zdravstvo i medicinska istraživanja, i njezini kolege pratili su 9087 ljudi tijekom 23 godine kako bi vidjeli na koji je način alkohol povezan s pojavom demencije. Godine 2018. u British Medical Journalu izvijestili su da su osobe koje su konzumirale više od 14 pića tjedno imale veći rizik od demencije u usporedbi s onima koji su pili u umjerenim količinama ili su se potpuno suzdržali od alkohola. Općenito, muškarci koji konzumiraju više od 14 pića tjedno ili više od četiri pića u jednom danu barem jednom mjesečno smatraju se alkoholičarima, kao i žene koje piju više od sedam pića tjedno ili tri pića dnevno. Ali ljudi i njihov mozak različito reagiraju na zlouporabu alkohola. Bitno je da se osoba zapita zbog čega pije - npr. kao sredstvo za suočavanje s nečim što pokušava izbjeći - i da poradi na smanjenju količine alkohola.
MOĆNI DUETI
Najbolje kombinacije: Saznajte koje su namirnice puno zdravije kad ih jedete zajedno
Nitrati
Korišteni kao konzervans i sredstva za boju u nekim delicijama i suhomesnatim proizvodima poput slanine, salame ili kobasica, nitrati također mogu biti povezani s depresijom. Nedavna studija čak sugerira da nitrati mogu promijeniti crijevne bakterije, što može utjecati i na bipolarni poremećaj. Ako ne možete živjeti bez salama i kobasica, potražite one koje sadrže heljdino brašno - ovaj sastojak sadržava važne antioksidante koji se mogu suprotstaviti nekim negativnim učincima suhomesnatih proizvoda na zdravlje.