VAŽNO JE ZVATI SE BEŠAMEL

Sve o voljenom umaku i njegovoj ulozi u jelima

20.09.2016 u 12:10

Bionic
Reading

Jedan je od temeljnih umaka u kulinarstvu. Najčešće nas asocira na lazanje, no postoji niz razloga za njegovu upotrebu u drugim jelima. Njegovo je ime bešamel (fra. béchamel ), a primjene brojne. Iskorištavate li sav njegov potencijal?

Svoju popularnost bešamel duguje prepoznatljivom mliječno-sirnom okusu, poveznica je brojnih omiljenih jela, njime prelijevamo različite vrste tjestenine i njoka, serviramo ga uz meso, rižu... Obogatit će okus povrća - cvjetače, brokule, kelja –treba ga samo preliti i zapeći! Ovo je ujedno jedan od uspješnijih načina za posluživanje povrća najmlađima, koji nekako uvijek dobije prednost pred raznim varivima.

Tradicionalno se priprema od mlijeka, maslaca, brašna i sira, a kombinirate li ga s aromatičnijim namirnicama, čili prahom ili muškatnim oraščićem, dodat ćete mu novu dimenziju okusa i učiniti ga sve samo ne jednoličnim. Bešamel je čest u francuskoj i talijanskoj kuhinji, u kojima se smatra jednim od osnovnih umaka. Francuski chefovi ubrajaju ga u les fonds, osnovne ili temeljne umake. Svoje (francusko) ime duguje francuskom plemiću Louisu de Bechameilu, no, pogađate, za njegov je nastanak najvjerojatnije ipak zaslužan kuhar. U Francusku je, prema nekim izvorima, umak „doputovao“ u 17. stoljeću iz talijanskih renesansnih kuharica, i to u kuharicu Le Cuisinier François, francuskog chefa Françoisa Pierrea La Varennea, kuhara kralja Luja XIV.

La Varenne je de Bechameilu posvetio umak, pa odatle naziv, na što je jedan vojvoda komentirao kako je plemić pravi sretnik, jer on sam godinama servira sličan umak (uz pileća prsa), no nije imao čast da po njemu ovaj skromni umak dobije ime. Prema jednoj je teoriji de Bechameil sam izumio umak, i to prilikom istraživanja novih načina za serviranje bakalara. Čak i ako nije istinita, ovu teoriju vrijedi isprobati! No, i Talijani imaju svoju verziju – umak je nastao još u 14. stoljeću, a u Francusku su ga prenijeli dvorski kuhari Caterine de Medici.

Tko god da je njegov tvorac, zahvalni smo mu jer je bešamel doista vječni kremasti izvor inspiracije. I uvijek dostupan – u obliku gotovog Brzo & Fino umaka okusa bešamel. Kad želite preskočiti proces pripreme, a uživati u pravom okusu, upotrijebite Brzo & Fino umak. Potrebno ga je samo zagrijati! Dok uživate u brojnim jelima čiji okus ovaj umak obogaćuje, nećete imati vremena za razmišljanje tko ga je i kako prvi pripremio. Dobar tek!Savjeti za pripremu i uživanje u omiljenim umacima, kao i druge brze, fine i ukusne zanimljivosti čekaju vas na www.brzoifino.hr