BRUTALIZAM

Sve što trebate znati o popularnom stilu uređenja interijera

14.03.2018 u 06:29

Bionic
Reading

Zahvaljujući aktualnim modnim trendovima inspiriranim ludim 70-ima, povijesnim filmovima i disko glazbi, brutalistički stil zaslužio je mjesto na aktualnoj listi trendova u svijetu dekora, no postavlja se pitanje što točno predstavlja ovaj popularni stil?

Čak i ako ste upoznati s navedenim stilom u uređenju interijera, ponekad je teško pratiti razlike između nekih od najvećih dizajnerskih razdoblja i njihovih suvremenih utjecaja.

Što brutalistički tip namještaja izdvaja od onog inspiriranog modernom ili pravcem art deco, pokušali su objasniti dizajneri interijera.

Povijesni kontekst

Popularan u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća, brutalizam kao dizajnerski pravac nastao je nakon Drugog svjetskog rata, u vrijeme kada su dizajn zgrada i domova dostupnih širim masama uglavnom sačinjavali sirovi i nerafinirani materijali. Arhitekti i graditelji nastojali su promišljati osjećaj snage kroz projektiranje zgrada poput tvrđava, a također su slavili nesavršenu privlačnost ručno izrađenih predmeta.

Suvremena primjena

Brutalizam danas susrećemo pomoću statement komada namještaja koji se lako uklapaju u različite stilove uređenja interijera. Najčešće se manifestira kroz rasvjetne i zidne skulpture, razne modele vintage i suvremenih konzola koje prikazuju karakteristike brutalizma. Betonski namještaj je još jedan sirov, ali sofisticiran način unošenja brutalističkog duha u životni prostor.

Kratak vodič kroz brutalizam

Šest najvažnijih pridjeva: sirovo, industrijsko, postapokaliptično, turobno, grubo i mehaničko

Karakteristike: tvrdi rubovi, nazubljeni oblici, grube površine, patinirani finiš, asimetričan organski dizajn, metalne palete boja

Materijali: beton, čelik, staklo, bronca i željezo

  • +15
Namještaj i rasvjeta inspirirana brutalizmom Izvor: Promo fotografije / Autor: promo