Slasni tart s jabukama i orasima savršen je desert za hladne zimske dane
60 ml calvadosa ili neke druge jabukovače
6 žlica smeđeg šećera
Pola žličice cimeta u prahu
6 jabuka granny smith, očišćenih, oguljenih i narezanih na četvrtine
120 g oraha
Tučeno slatko vrhnje, za posluživanje
Priprema: 45 minuta
Pečenje: 45-65 minuta
Priprema:
Tijesto: Napravite prhko tijesto za tart prema ovim uputama i pustite da se hladi najmanje 30 minuta.
Tijesto stavite u kalup za pečenje tarta promjera 28 cm, s pomičnim dnom i pecite bez nadjeva.
Pustite da se malo ohladi dok pripremate nadjev.
Nadjev:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
U loncu pomiješajte calvados, šećer, mahunu vanilije (zajedno sa sjemenkama koje ste sastrugali) i cimet pa pirjajte na umjerenoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi.
Dodajte jabuke, pa uz često miješanje, pustite da sve lagano ključa 5-10 minuta dok jabuke malo ne omekšaju. Umiješajte orahe.
Dekorativno složite jabuke i orahe na ispečeno tijesto. Uklonite mahunu vanilije iz sirupa i zatim ga prelijte preko jabuka.
Pecite još 30-40 minuta dok jabuke ne postanu blijedo zlatne i mekana.
Poslužite toplo ili ohlađeno na sobnoj temperaturi, uz malo tučenog vrhnja.
Recept je preuzet iz knjige 'Pite i tartovi', u izdanju Lumen izdavaštva.