GASTRODESTINACIJE

Torino je jedan od najugodnijih i najzanimljivijih talijanskih gradova za turistički posjet

01.01.2025 u 17:11

Bionic
Reading

Ako još uvijek mislite da je Torino notorno industrijski grad koji turistički treba ignorirati, grdno se varate. Naime, nakon Zimskih olimpijskih igara 2006. prijestolnica Pijemonta doživjela je nevjerojatnu preobrazbu. Danas je Torino zasigurno jedan od najugodnijih i najzanimljivijih talijanskih gradova za turistički posjet, posebno za ljubitelje gastronomije i kulture.

Potvrdilo je to nedavno i četvrto izdanje gastronomsko kulturne priredbe Buonissima, koja je privukla brojne stanovnike grada te domaće i inozemne novinare, a grad se svojim žiteljima i svijetu predstavio kao živo i važno gastronomsko središte u kojem kulturne priredbe skladno nadopunjuju hedonističke doživljajne mogućnosti. Uspjeh je potpun, a ime Torina sada suvereno sjaji na novoj gastro kulturnoj karti Europe.

Za sve to preduvjete je postavila stoljetna bogata kulturna povijest grada, a u posljednjih 15-ak godina udareni dobri temelji suvremene turističke ponude. Baš kao i drugi posjećeniji talijanski gradovi, poput Rima, Firence ili Venecije, Torino očito zaslužuje vikend posjet, a slobodno bih rekao i nekoliko dana više.

11 restorana s Michelinovom zvjezdicom

Naime, sa svojim muzejima svjetske klase, kao što su Nacionalni muzej kinematografije i Nacionalni muzej automobila, kraljevskim rezidencijama, veličanstvenim trgovima i crkvama, u Torinu ćete pronaći sve što Italiju čini šarmantnom. Razvila se i lijepa gradska restoranska piramida, čiji temelj čini obilje izvrsnih taverni i trattorija koje nude sjajna tradicionalna lokalna jela, bogatom srednjom klasom lokala s kvalitetnom ponudom modernijega tipa (često slasnim inačicama lokalnih favorita) te vrhom u kojem se nalaze kreativni restorani uvršteni u Michelinov vodič, od čega ih je 11 sa zvjezdicom, a sedam s oznakom Bib Gourmand (odlična hrana po prihvatljivijim cijenama).

Priredbu Buonissima osmislili su novinari Stefano Cavallito i Luca Iaccarino te Matteo Baronetto, chef jednog od najboljih gradskih restorana Del Cambio. Ovogodišnje, četvrto po redu izdanje priredbe, predvidjelo je bogat program – doživljajne večere koje okupljaju neke od najpoznatijih talijanskih i međunarodnih chefova, sve u svrhu vrhunske kuhinje, zabave i ljepote, te čitav niz događanja širom grada koja su ponudila novi pogled na grad i njegov potencijal kao zabavne destinacije, prije svega na polju gastronomije i kulture, uz potvrdu jedne od vodećih uloga Torina i njegovog teritorija na nacionalnoj gastronomskoj sceni.

5 dana čistog užitka

Pet dana događanja koja su miješala kulturu hrane i vina s glazbom, zabavom i umjetnošću, zajedno s trenucima razmišljanja i usporedbi ispreplitala su se na nekim od najznačajnijih i najefektnijih mjesta u Torinu - Centrale Nuvola Lavazza, Ristorante del Cambio, Cinema Lingotto, Eataly Lingotto, Palazzo Madama, Muzej suvremene umjetnosti Castello di Rivoli te mnogobrojnim piolama (tipična mjesta gastronomske tradicije Pijemonta i Torina, gdje se poslužuju dobra hrana i vino po razumnim cijenama) i restoranima.

U svemu, naravno, nije manjkalo niti velikih međunarodnih imena iz svijeta gastronomije, i to velikana poput Ferrana Adrije, Virgilija Martíneza, Massimiliana Alajma, Enrica Crippe i Diega Guerrera, koji su se u Torinu susreli s lokalnim chefovima i pijemontskim okusima, prije svega tartufima i barolom.

Kao dio priredbe, dodijeljena je i nagrada Bob Noto, posvećena velikom torinskom gurmanu i fotografu koji je preminuo 2017, poznatome po svome ekscentričnom ponašanju i odijevanju. Ove godine, žiri je odlučio predati je u ruke Enrica Crippe, chefa restorana Piazza Duomo u pijemontskoj Albi. Enrico Crippa voli zadiviti svoje goste umjetničkim, dinamičnim i iznenađujućim degustacijskim menijima, gdje se stoljećima stari recepti i lokalni specijaliteti susreću s nepcem bez granica.

Već je večer uoči inauguracije Buonissime predstavila dva važna imena - Himanshu Sainija (2 Michelinove zvjezdice, TresindStudio, Dubai), jedan od najeminentnijih predstavnika suvremene indijske kuhinje, koji je s Matteom Baronettom u restoranu Del Cambio priredio četveroručnu večeru. Istovremeno, u restoranu Carlina, unutar hotela NH Carlina, održala se četveroručna večera rezidentnog chefa Danielea Santovita i chefa Erminia Valenza iz restorana Stazione Vucciria u mjestu Finale di Pollina (Palermo).

Narednoga dana, službeni program je, kao i uvijek, započeo u La Centrale nella Nuvola Lavazza gdje se održala službena inauguracija Buonissime i dodjela nagrade Bob Noto Enricu Crippi, nakon čega je slijedila večera u Ristorante Del Cambio u čast pobjednika.

U sklopu Buonissime desetero najvažnijih chefova svjetske gastronomske scene predstavilo je svoja poznata jela u 'street' verziji, kuhajući pred očima javnosti, sve u kombinaciji s izvrsnim vinima, kraft pivima i koktelima. U kuhinji su bili Virgilio Martínez, Enrico Crippa, Moreno Cedroni, Michelangelo Mammoliti, Matteo Baronetto, Pasquale Laera, Giovanni Grasso, Flavio Costa, Federico Zanasi i Davide Scabin.

Izložba 'Threads' Malene i Virgilia Martineza također je otvorena u Sali di Guardie Palazzo Madama i mogla se posjetiti do konca priredbe. Riječ je bila o interdisciplinarnoj izložbi koju su osmislili chef restorana Central u Limi i njegova sestra Malena, suvoditeljica istraživačkog centra Mater Iniciativa, posvećenog peruanskoj bioraznolikosti, koja je kroz ljepotu materijala povezala gastronomiju s krajolikom, krajolik s ljudima i ljude s pričama.

Posveta Pijemontu i njegovim kultnim jelima

Drugoga službenog dana glavni doživljaj koji savršeno utjelovljuje filozofiju Buonissime upriličen je u OGR-u (Officine Grandi Riparazioni di Torino, nekadašnji središnji Fiatov servis, a danas prostor za izložbe i različita događanja). Nije to bila obična večera, već prava predstava chefa Diega Guerrera iz renomiranog madridskog restorana DSTAgE s dvije Michelinove zvjezdice. Ukratko, događaj koji je spojio umjetnost, gastronomiju i glazbeno-umjetnički performans. Ta večera-show, pod imenom 'Grand Opera – Piemonte Spagna Music Hall', bila je posveta Pijemontu i njegovim kultnim jelima, u interpretaciji jednog od najekscentričnijih i najinovativnijih kuhara na španjolskoj sceni.

Sljedeći dan, jedna je priredba ponovo bila posvećena Bobu Notu - 'CheFilm!: Večeramo u kinu'. Održana je u kinu UCI Cinema Lingotto, a prikazan je dokumentarac posvećen torinskom gastronomu Bobu Notu, u režiji Francesca Catarinola. Meni je uključio gastronomske međuigre koje su pripremila četiri Bobova velika prijatelja - chefovi Carlo Cracco, Matteo Baronetto, Paolo Griffa i Giuseppe Rambaldi.

Buonissima Torino
  • Buonissima Torino
  • Buonissima Torino
  • Buonissima Torino
  • Buonissima Torino
  • Buonissima Torino
    +20
Buonissima Izvor: Jet Set / Autor: Velimir Cindrić/Jet Set

Jedinstvena gozba za ljubitelje punjene tjestenine

Za ljubitelje punjene tjestenine, pak, priređen je događaj 'Agnolotti & Friends' u prostoru Eataly Torino Lingotto. Agnolotti, tortellini, ravioli, cappelletti, pansotti…, ali i gyoze i jiaozi, od kojih se moralo kušati baš sve, upriličili su jedinstvenu gozbu. Riječ je bila o velikoj večeri na kojoj su kuhali kuhari iz cijele Italije kuhali svoje interpretacije punjene tjestenine, kako talijanske, tako i inozemnih inačica. Uz Elisabettu Desanu iz Torina (Caffè dell'Orologio), Silviju Ling (Zheng Yang), Guida Perina (Casa Amelie), Tinu Dai (Oh Crispa!) i Giorgia Serranija (Eataly Torino Lingotto), svoje kreacije ponudili su i Alessandro Fanara (Maison Bocum, Palermo) i Marco Visciola (Marin, Genova). Pridodamo li tome vino, glazbu i zabavu, jasno je da je ugođaj bio festivalski, uz večeru po cijeni od 45 eura.

Predzadnjega dana priredbe, u impresivnoj sobi Gallerie d'Italia na Piazzi San Carlo upriličena je večera 'In the Great North: A Great Immersive Dinner'. Glavni protagonist večeri bio je chef Nicolai Norregaard iz restorana Kadeau u Kopenhagenu (2 Michelinove zvjezdice). Zahvaljujući tehnologiji 'immersive room' Gallerie d'Italia, gosti su bili virtualno prebačeni u Bornholm, usred moćne snage elemenata 'velikog sjevera'. Uz projekcije i zvukove moglo se kušati sva jela koja su Kadeau učinila poznatim u cijelom svijetu.

Bistromania

Ponovno u OGR-u, na redu je bila Bistromania, veliko slavlje bistroa i prirodnih vina koje se iz gurmanske degustacije pretvorilo u noć glazbe i miksologije, uz službeni završni party Buonissime.

Priredba je tradicionalno završena nedjeljnim ručkom koji se održao u Castellu di Rivoli, u prostorijama bivšeg slavnog restorana Combal Zero. Osam chefova susrelo se kako bi pripremili dugi ručak posvećen Pijemontu, u kojem su se tradicionalni recepti interpretirali prema različitim kuharskim filozofijama. Od inćuna do suhomesnatih proizvoda, od jaja preko tartufa do sirovog mesa, prolazeći kroz nezaobilazne agnolotte, sve do glavnog jela - sjajnog pijemontskog bolita (kuhanog mesa). U kuhinji su bili Fulvio Marino, Nicola Batavia, Teo Prandi, Fabio Ingallinera, Anna Ghisolfi, Jacopo Tinelli, trattoria Antiche Sere i sladoled s potpisom Giulia Roccija iz Ottima.

Svih dana Buonissime, torinski restorani i piole slavili su priredbu. Ručkovi i večere na kojima su, u svojim restoranima, torinski chefovi ugostili nacionalne i inozemne kolege, od Paca Mendeza do Luigija Taglientija, od Diega Rossija do Himanshua Sainija. Pa onda još Paola Casagranda iz barcelonskog Lasartea (tri zvjezdice), ​​Arianne Gatti, Edoarda Tillija, Giuseppea Iannottija, Valentinu Rizzo, Massima Spigarolija, Giuseppea Di Iorio, Giancarla Morellija i mnoge druge.

Gastronomski laboratorij na otvorenom

Jedan program Buonissime – 'Piolissima' – napunio je 21 torinsku piolu slasnom dnevnom hranom i različitim umjetničkim izložbama. Također se jelo i pilo u povijesnom tramvaju koji je putovao Torinom ugošćujući posebna događanja: degustacije vermuta, vina i torinske gastronomske izvrsnosti, od čokolade do sendviča. I ove godine bilo je i edukativnih događanja, održanih u prostorijama škole Eataly Lingotto.

Buonissima 2024. napravila je i korak dalje te uključila cijeli grad, od središta do predgrađa, pretvarajući Torino na pet dana u gastronomski laboratorij na otvorenom, od povijesnih zgrada do piola, od dvorskih trgova do restorana. Ta 'poboljšana' verzija festivala okupila je 100 gostujućih kuhara, 90 lokacija, nove formate i dva 'srca' događanja – Casa Buonissima, gurmanski šator na Piazzi San Carlo i Buonissima Lounge, unutar hotela NH Carlina. Produktivan iskorak bio je moguć zahvaljujući novom organizacijskom smjeru koji su agenciji za komunikacije i događanja ToBe Company povjerili kreatori i umjetnički direktori Matteo Baronetto, chef restorana Del Cambio u Torinu, i Luca Iaccarino, gastro kritičar i novinar, te Stefano Cavallito, odvjetnik i gastro kritičar.

Sve zajedno, Torino je opet bio mjesto za međunarodne gurmane, kao i same Torinese, koji će svoj grad ionako, s punim pravom, opisati kao 'più buona', više nego ikad. Buonissima 2022 pokazala je da je grad već dobrano ostvario svoje potencijale i neosporno postao jedno od najatraktivnijih kulturnih i gastronomskih odredišta Italije.