Većina gradova u Americi ima svoju varijantu ove megapopularne slastice. Razlikuju se veličinom, visinom, pokojim sastojkom ili pak vrstom sira, ali jedno im je svima zajedničko: vole je svi, od najmlađih pa sve do najstarijih
Potrebni sastojci:
600 g kremastog sira
100 ml maslaca
100 g čajnog peciva
200 g šećera
300 ml kiselog vrhnja
80 ml slatkog vrhnja
1 aroma vanilije
5 jaja
Priprema:
U loncu rastopimo maslac i maknemo s vatre. Izmrvimo čajno pecivo, dodamo maslacu, zatim dodamo žličicu šećera, sve zajedno izmiješamo, premjestimo u papirom za pečenje obložen kalup za kolače i poravnamo dnom čaše. Stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 150°C 10 minuta.
Za to vrijeme u zdjelu stavimo kiselo vrhnje, kremasti sir i šećer te dobro izmiješamo ručnim mikserom na srednjoj brzini. U zasebnu zdjelu ulijemo slatko vrhnje, dodamo aromu vanilije, dva cijela jaja i tri žutanjka.
Dobivenu smjesu postepeno dodajemo u smjesu sa sirom, stalno miješajući ručnim mikserom, dok ne dobijemo jednoličnu kremastu smjesu. Temperaturu pećnice smanjimo na 125°C te iz nje izvadimo kalup s izmrvljenim čajnim pecivom. Pripremljenu smjesu od sira ulijemo u kalup s čajnim pecivom te ga malo protresemo da izađu mjehurići.
Zatim kalup stavimo u pećnicu, u nešto veću posudu u koju ulijemo vruću vodu do pola visine. Tako pripremljen kolač pečemo u posudi s vrućom vodom (parna kupelj) u pećnici zagrijanoj na 125°C po prilici jedan sat. Zatim ugasimo pećnicu, otvorimo vrata na jednu minutu, zatvorimo pećnicu i ostavimo tortu da odstoji još jedan sat.
Nakon toga izvadimo tortu zajedno s kalupom iz pećnice, ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi i stavimo u hladnjak da se posve ohladi. Zatim izvadimo tortu iz kalupa te rub ukrasimo izmrvljenim keksima i poslužimo.
Recept je preuzet sa stranice www.crochef.com.