U vrućim ljetnim danima nikom se ne da provoditi sate pred štednjakom pa smo svi skloni brzim rješenjima. Još ako su tome ukusna i prepuna okusa kao tri recepta s tjesteninom koje vam donosimo, onda smo vas riješili dileme što kuhati narednih dana
Tjestenina s umakom pesto genovese
Za dobar pesto genovese, jedan do najjednostavnijih i najaromatičnijih umaka za tjesteninu potrebna je solidna količina svježeg bosiljka. Idealan je za početnike u kuhinji jer ne zahtijeva kuhanje, a gotov je za svega par minuta.
Potrebni sastojci:
- 2 šake listova svježeg bosiljka
- 1 češanj češnjaka
- 25 g pinjola
- oko 125 ml maslinova ulja
- 4 velike žlice svježe naribanog parmezana
- 4 velike žlice svježe naribanog sira pecorino
Priprema
Najjednostavnije bi bilo staviti sve sastojke u blender i izmiksati ih dok ne dobijete umak. No tradicionalni pesto genovese možete napraviti i u mužaru, a takav umak imat će nešto drugačiji izgled i teksturu od onog samljevenog u blenderu. No vrijedno je tih pet minuta truda. Da si olakšate posao, nasjeckajte listove bosiljka i češnjaka.
U mužaru prvo zgnječite češnjak te zatim dodajte listove bosiljka i gnječite ih dok se ne raspadnu. Zatim dodajte pinjole i gnječite ih te polako počnite s dodavanjem maslinova ulja, taman toliko da dobijete polutekući umak.
U umak zatim dodajte sireve i dobro izmiješajte te dodajte sol. Količina soli ovisit će o tome koliko su slani sirevi koje ste koristili pa svakako probajte umak prije no što ga odlučite zasoliti.
Tjestenina a la carbonara
Jedno od najpoznatijih jela s tjesteninom ili pastom je carbonara. Jednostavno jelo s pancetom i jajima mnogima je omiljeno, a danas je zaštitni znak talijanske kuhinje.
Potrebni sastojci za 2-3 osobe:
- 2 jaja + 2 žumanjka
- 1/3 šalice naribanog parmezana
- 1/3 šalice pecorina
- papar
- sol
- žlica maslaca
- 2 češnja češnjaka
- 100 g pancete nasjeckane na kockice
Priprema
Dok se tjestenina kuha, vilicom razmutite dva jaja sa žumanjcima. Razmućenim jajima dodajte naribani sir i malo papra, i zaista mali prstohvat soli (pazite da ne presolite jer su ionako slani sir, panceta, kao i tjestenina koja se kuhala u zasoljenoj vodi).
U dubljoj tavi popržite nasjeckanu pancetu, dodajte joj dva češnja češnjaka u komadu, te nakon 2-3 minute dodajte žlicu maslaca i pržite pancetu na slaboj vatri dok ne dobije zlatno žutu boju na krajevima. Kad je panceta gotova izvadite češnjak, koji je tu bio samo zbog mirisa.
U međuvremenu se i tjestenina skuhala (vodite računa da je al dente) te je kuhinjskim pomagalom za vađenje tjestenine ili velikom vilicom vadite iz lonca u tavu. Na zamarajte se ako pritom ulijete i malo vode u kojoj se tjestenina kuhala, to je dapače poželjno.
Ako je cijedite kroz cjediljku sačuvajte svakako pola šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina jer ćete tako dobiti željenu gustoću umaka.
Nakon što ste u toplu tavu dodali netom skuhanu tjesteninu dodajte joj smjesu jaja i sira te energično promiješajte dok sva tjestenina nije prekrivena svilenkastim umakom. Ako vam se čini da je tjestenina suha, dodajte vodu od kuhanja koju ste sačuvali.
Poslužite odmah tjesteninu i pospite s malo naribanog sira, dodajte nekoliko kapljica maslinovog ulja i uživajte u finoj i zasitnoj carbonari.
Tjestenina aglio e olio
Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za tjesteninu, a sastojke vjerojatno svi imate kod kuće: češnjak, ljuta papričice i maslinovo ulje. Trik je da lagano zagrijavate češnjak i peperoncine u vrućem maslinovom ulju kako bi otpustili okuse, a umak ćete dobiti jednostavnim dodavanjem vode u kojoj se kuhala tjestenina.
Potrebni sastojci
- 4 velike žlice maslinovog ulja
- 6 češnjeva češnjaka, nasjeckanih na tanke listiće
- 1/4 čajne žličice peperoncina, suhih ili svježih ljutih papričica, no količinu slobodno prilagodite svom ukusu
- Svježe nasjeckani peršin
- Svježe nariban parmezan
Priprema
Uzavrite vodu u loncu i tjesteninu kuhajte minutu kraće nego što piše na kutiji. Svakako sačuvajte pola šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina.
U međuvremenu zagrijte 3 velike žlice maslinovog ulja i u velikoj dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte joj nasjeckani češnjak i peperoncine (suhe ili svježe, u količini koju možete podnijeti) te pržite dok češnjak ne poprimi zlatnu boju, oko 2-3 minute.
U tavu dodajte vodu u kojoj se kuhala tjestenina i pustite da uzavre te kuhajte dok se voda ne reducira na polovicu, oko pet minuta.
Dodajte špagete i dobro izmiješajte dok umak ne prekrije svu tjesteninu te ostavite na vatri minutu do dvije lagano miješajući.
Pospite nasjeckanim svježim peršinom, prelijte ostatkom ekstra djevičanskog maslinovog ulja i naribanim parmezanom te uživajte u ovom jako jednostavnom, ali vrlo ukusnom jelu.