NOVI PRAVILNIK

Učenici koji vrše cyberbullying bit će izbačeni iz škole

21.09.2015 u 07:08

Bionic
Reading

Ako ste ovih dana već bili na prvom roditeljskom sastanku svojeg djeteta, vjerojatno ste čuli DA je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta propisalo novi Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, a u njemu se prvi put nalazi i dio o vršnjačkom nasilju putem mobitela i društvenih mreža

Kako se često zna naglasiti, djeca ponekad ne razumiju koliko štete mogu nanijeti ružnim porukama, video snimkama i riječima svojim vršnjacima, a kako bi se cyberbullying pokušao smanjiti u školama, spominje se i u novom Pravilniku od 31. kolovoza ove godine.

Tako, između ostalog, stoji kako u kategoriju lakše neprihvatljivog ponašanja spada i 'nedopušteno korištenje informacijsko komunikacijskih uređaja tijekom odgojno obrazovnoga rada', odnosno, mobitela ili drugih gadgeta tijekom nastave. Sankcija u toj kategoriji je opomena.

Osobito teškim neprihvatljivim ponašanjima se smatra 'objavljivanje materijala elektroničkim ili drugim putem, a koji za posljedicu imaju povredu ugleda, časti i dostojanstva druge osobe', što znači da će dijete za bilo kakvu povredu svog vršnjaka ili, primjerice, učitelja moći biti kažnjeno s izbacivanjem iz škole.

Budući da su djeca danas, baš kao i odrasli, okružena novim tehnologijama, potrebno im je objasniti što se smatra neprimjerenim ponašanjem. Kako je objasnila psihologinja Marija Crnčević iz Polklinike za zaštitu djece grada Zagreba, elektroničko nasilje (engl. cyberbullying) je svaka komunikacijska aktivnost putem interneta (kroz uporabu e-mailova, web stranica, blogova), videa ili mobilnih telefona koja služi tome da bi se neko dijete ponizilo, zadirkivalo, prijetilo mu se ili ga se teroriziralo na neki drugi način.

Svaki roditelj treba znati da je u takvim slučajevima uvijek cilj povrijediti, uznemiriti ili na bilo koji drugi način naštetiti djetetu, bilo u obliku tekstualnih ili video poruka, fotografija ili poziva ili neugodnih komentara. U tome ponekad sudjeluje jedno dijete, ali događa se i formiranje grupa koje maltretiraju pojedince.

Često im šalju poruke mržnje, rugaju se i zadirkuju, a na žalost, događaju se i ekstremi kada grupe kreiraju internetske stranice (blogove) koje sadrže ružne komentare o vršnjaku ili im čak prijete smrću.

Kako stoji na stranicama Poliklinike, elektroničko nasilje razlikuje se od onog koje su doživljavale neke starije generacije prema dostupnosti - prisutno je 24 sata na dan, svih sedam dana u tjednu. Tako se dijete više ne osjeća sigurno ni u vlastitom domu jer mu putem mobitela ili e-maila ne prestaju stizati strašne poruke.

Kako roditelji mogu zaštiti djecu?

Da biste pratili korak s djetetom i pomogli mu kada naiđe na problem ili sumnjate da se loše ponaša, trebate znati što radi na društvenim mrežama ili s kime se dopisuje. Jednostavno trebate biti prisutni kao što pratite uspjeh u školi ili razgovarate o ostalim važnim temama. Da biste ga zaštitili, važno je dogovoriti pravila o korištenju računala i upoznavanju internetskih prijatelja.

Obavezno naglasite da ne stavlja osobne informacije i fotografije na internet te nikome ne daje svoje lozinke, čak ni najboljim prijateljima.