OPREZ

Udobno ili moderno: Znate li koja je obuća najbolji, a koja najlošiji odabir za vaša stopala

01.06.2020 u 13:33

Bionic
Reading

Ako ste se uskoro planirali obnoviti ljetnu kolekciju cipela, a niste baš sigurni koji je izbor najbolji i za zdravlje vaših stopala, evo o čemu treba voditi računa pri kupnji obuće

Dakako, pri izboru obuće najvažniji nam je njihov izgled i kako nam se dizajn uklapa u postojeće stajlinge, no prilikom izbora novih sandala ili natikača treba voditi računa i o njihovoj udobnosti.

Ravne natikače

Ovakvi su modeli odličan odabir za nošenje tijekom ljeta, a tu svakako treba naglasiti legendarne Birkenstock natikače. Osim što su oku ugodne, ovakva obuća istovremeno pruža najbolju podršku za stopalo. Dizajnirane su tako da imaju mekanu podlogu za stopala s integriranim jastukom od pjene od lateksa, a uložak je kožni što pomaže da stopala budu suha i čini ih izdržljivima, zbog čega su i obično skuplje od uobičajenih natikača. Udobne su i uklapaju se u svaki stil, pa nije ni čudo da mnoge slavne trendseterice ne izlaze iz svojih Birkenstock natikača poput Michelle Pfeiffer, Julije Roberts, Reese Witherspoon, Jessice Albe, Heidi Klum...

  • +24
Sportske sandale Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Japanke

Japanke su možda najgori izbor obuće i to zbog toga što nisu pričvršćene za stopalo, zbog čega se prstima 'hvatamo' za podlogu, što pak mijenja način na koji hodamo. Najbolje bi bilo odabrati modele koje se kopčaju oko gležnja jer ih tako pričvrstimo za stopala, a to nam uvelike olakšava hodanje.

  • +14
Sandale s blok petom Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Visoke pete

Stručnjaci smatraju kako nikad ne bismo trebali hodati u cipelama čija je peta viša od sedam centimetara jer to, naime, mijenja biomehaniku našeg načina hodanja: koraci su nam skraćeni, ne možemo brzo hodati, a težina tijela prebacuje se na jastučiće u stopalima, što pak remeti naš centar gravitacije te opterećuje koljena i donji dio leđa. Najoptimalnije su niže pete: oko 2-3 cm te se preporučuje izbjegavati ekstreme, potpuno ravne ili jako visoke pete.

  • +22
Platnene tenisice Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Tenisice

Jedno je ranije istraživanje pokazalo kako i nošenje tenisica može imati posljedice po naše zdravlje. Razlog je jednostavan. Kada smo u tenisicama, naša stopala su zapravo pritisnuta o krute materijale koji nimalo ne sliče zemlji, zbog čega mišići moraju raditi puno manje nego što bi to bio slučaj da hodamo bosi. Stoga je najidealnije kombinirati različitu obuću te kad god možemo, izuti cipele i hodati - bosi.