DOBRI SAVJETI

Vaši božuri prepuni su pupoljaka no nikako da se rascvjetaju? Možda je problem u ovome

28.04.2022 u 20:02

Bionic
Reading

Našli ste se u problemu - u svom ste vrtu odavno zasadili jedan od najljepših cvjetova, no nikako da se pupoljci pokažu u svom punom sjaju i procvjetaju? Možda još uvijek nije kasno da pokušate 'spasiti stvar'

Božure jednostavno morate voljeti. Danas postoji ukupno 32 vrste, odnosno sorti božura, a mogu se pojaviti kao trajnice ili grmlje, a ako vlastiti vrt poželite obogatiti božurima, postoji nekoliko stvari na koje biste trebali obratiti pažnju. Božuri su prave kraljice svakog vrta koje točno znaju što žele i vole, a što ne.

Tako je dobro znati da vole sunce, ali isto tako i malo hladnoće, zbog čega je bitno odabrati mjesto u vrtu u kojem će nekoliko sati na dan imati i prijeko potrebnog hlada. A uz pravu ravnotežu sunčeve svjetlosti i hlada, zemlja također ima važnu ulogu u njihovoj sadnji - potrebna im je velika količina vlage, a najbolje uspijevaju u prilično teškom i ilovastom tlu.

Ako ne ispoštujete sve njegove želje, božur će se doslovce zainatiti i početi vam stvarati probleme, točnije jedan - bez obzira na svu ljubav koju mu dajete, pupoljak nikada neće procvjetati, jednostavno će 'odbiti' se otvoriti. To je uistinu nevjerojatno jer grmovi božura mogu biti prepuni pupoljaka, koji se uvijek razvijaju na savršeno zdravoj biljci, no, bez svih ispunjenih želja i uvjeta, isti će jednostavno početi smeđiti i smežurati se.

Dobra je vijest da rješenje uvijek postoji i da uz par savjeta, kojih se trebate pridržavati, vaš će vrt pretvoriti u prekrasnu bajku prepunu najljepših cvjetova božura.

Jeste li posadili božure na izravnom suncu? Istina je da božuri trebaju puno sunca za cvjetanje, no s druge strane ako je u proljeće biljka dobila dovoljno sunca da stvori pupoljke, a u međuvremenu su oko nje stabla nakon duge zimske stanke dobila lišće, suncu je blokiran put. Jednostavno rečeno - pupoljci umiru jer biljke ne dobivaju više dovoljno sunca da ih pruže cvjetovima.

Isto tako, ako vaš božur ne uzima dovoljno hranjivih tvari iz tla, neće moći pomoći pupovima da se rascvjetaju. Poznato je da božuri ne vole presađivanje, kao ni da ih se preduboko zasadi, zbog čega može nastati problem oko stavljanja dovoljno gnojiva oko njih. Odaberite stoga tekuće gnojivo koje će vam olakšati posao i doprijeti tamo gdje treba.

Ako ste presađivali božur na drugo mjesto, to isto može biti razlog njihovog odbijanja da procvjetaju. Budući da ne vole premještanja, znajte da mogu proći i godine da se oporave od tog šoka.

Budući da se ne vole preduboko saditi, ako ste tu pogriješili, morat ćete ga presaditi, a to će ponovno odgoditi cvatnju na nekoliko godina. No, gledajte na to pozitivno - bolje čekati i nekoliko godina na cvijet božura, nego nikada ne uživati u njemu.

I posljednje, no ništa manje važno, ako živite u području s toplijom klimom, vaš se božur možda neće dovoljno 'ohladiti' tijekom zimskih mjeseci. Naime, isto kao što vole sunce i toplinu, zimi božuri vole i hladno vrijeme kako bi proizveli pupoljke. Ako je u tome problem, preskočite malčiranje i nemojte zaštititi područje na kojem božur raste u vašem vrtu. Stoga, budite strpljivi.