Želite li blagdanski ručak bez mesa, odlično će vam poslužiti ova tri veganska recepta
Udruga Prijatelji životinja preporučuje vam tri ukusna veganska recepta za blagdanski ručak – hladetinu, sarmu i mnogima omiljene čupavce.
Hladetina
Sastojci: 300 g dimljenog seitana, 2 korijena peršina, ¼ korijena celera, 2 mrkve, 1 glavica luka, 3 češnja češnjaka, 1 list lovora, papar, ulje, 3 žlice agar-agara, sol, začin za juhu
Priprema: Luk sitno narezati i pirjati na ulju dok ne omekša. Povrće (osim češnjaka) narezati na velike kocke i dodati na luk. Sve zajedno lagano pržiti oko 5 minuta, uz stalno miješanje. Zatim uliti 1 ½ l vode. Dodati lovor, papar, sol, češnjak i začin za juhu te na kocke narezani seitan. Kuhati 1 sat, a zatim dodati agar-agar i kuhati još 5-10 minuta, da se agar-agar rastopi. Dobro promiješati i ostaviti da se hladi preko noći.
Sarma
Sastojci: 1 glavica kiselog kupusa, 1 kg svježeg seitana, 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam), 0,5 šalice nekuhanoga prosa, 100 g dimljenog seitana ili tofua, 2 mrkve, 1 peršin, 1 mali celer, 2 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka, 4 žlice brašna tip 850, 2-3 žlice sojinog umaka; 2 žlice škrobnoga ili integralnog brašna, sol, crvena mljevena paprika, ulje
Priprema: Odreske seitana koje smo marinirali preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje smo kratko popržili na luku i 4 žlice polubijeloga brašna. Sve dobro izmiješati. Puniti listove kupusa, koje smo prethodno oprali u hladnoj vodi i izvadili debelu sredinu. Na 2-3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da sarme budu prekrivene. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan. Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu, koju protresemo da se umak rasporedi. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire krumpir. Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.
Čupavci
Sastojci: za tijesto - 25 dag brašna, 25 dag šećera, 10 dag biljnog margarina, 2,5 dl sojinoga mlijeka, 1 prašak za pecivo, 4-10 dag kokosa, vanilin šećer; za preljev - 30 dag čokolade za kuhanje, 15 dag biljnog margarina, 10 žlica sojinoga mlijeka, 20 dag kokosa u prahu
Priprema: Sve sastojke za tijesto dobro izmiješati, osim kokosa. Kada je tijesto glatko, umiješati kokos i ne miksati, već samo dobro promiješati. Tijesto izliti u namašten lim i peći na 180°C. Biskvit je pečen kada se rubovi lagano odvoje. Ne otvarati pećnicu za vrijeme pečenja. Pečeni biskvit ohladiti i narezati na kocke željene veličine. Na laganoj vatri otopiti margarin i čokoladu te dodati mlijeko. Kad krema zakuha, maknuti s vatre. Kockice umakati u toplu čokoladnu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.