UKUSNO I ZDRAVO

Zašto morate iskoristiti sezonu trešanja?

20.06.2013 u 07:36

Bionic
Reading

Prepune antioksidansa i s malo kalorija, trešnje su svakako na listi najboljih namirnica u lipnju

Bez obzira na to koju ćete sortu trešanja odabrati i uživati u njihovu okusu, tijelu ste priuštili mini tretman okrijepe jer su sočne trešnjice izuzetno zdrave za naš organizam. Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin, kalcij, željezo i kalij i puno minerala.

Zbog svojih nutrijenata trešnje nam pomažu kod nesanice jer sadrže melatonin, baš poput breskvi, šljiva ili marelica. Također štite srce zahvaljujući pektinu koji snižava loš kolesterol. Glasnogovornica Academy of Nutrition and Dietetics Angela Lemond podsjeća da su trešnje bogate likopenom, vitaminom C i vlaknima.

Trešnje također sadrže kvercetin, odnosno flavonoid s anti-kancerogenim djelovanjem. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition kaže da trešnje mogu pomoći prije formiranja tumora u debelom crijevu, odnosno spriječiti njegov začetak.

Možda niste znali, ali kisela sorta trešanja sadrži čak 19 puta više beta-karotena nego borovnice, a on pomaže zdravijem vidu i koži tijela.

Trešnje lako možete miješati s ostalim voćem i raditi ukusne salate. Želite li ih iskoristiti u finim kolačima, probajte napraviti brzo lisnato s trešnjama ili malo drugačiju varijantu sočnog kolača s jogurtom