Ljudi koji jedu puno mesa, a malo ugljikohidrata, imaju veću šanse da se osjećaju pospano tijekom dana
Ako ste nekada isprobali Atkinsonovu dijetu, vjerojatno ste primijetili da ste se osjećali pospano. To je primijetilo mnogo ljudi, a sada znanstvenici potvrđuju da to ima i znanstvene razloge.
Naime, stupanj budnosti čovjeka tijekom dana povezan je s vrstom hrane koju jede. Znanstvenici sa sveučilišta Penn State College of Medicine u Pennsylvaniji ističu da veća potrošnja masti uzrokuje povećanu pospanost tijekom dana.
Nasuprot tomu, veća potrošnja ugljikohidrata povezana je s povećanom budnosti tijekom dana. Dakle, ljudi koji jedu puno mesa, a malo ugljikohidrata imaju veću šanse osjećati se pospano tijekom dana. Znanstvenici su također otkrili da ne postoji povezanost između konzumacije proteina i stupnja budnosti.
'Povećana konzumacija masnoća ima negativan utjecaj na budnost zdravih ljudi s normalnom tjelesnom težinom. Pretjerana dnevna pospanost i umor vrlo su rasprostranjeni u suvremenom svijetu te su u porastu. Čini se da prehrana bogata mastima smanjuje budnost itekako, a to može imati utjecaja na sposobnost pojedinca u normalnom životnom funkcioniranju', objasnio je glavni istraživač Alexandros Vgontzas, profesor psihijatrije na Penn State College of Medicine.